Soldaţii ruşi, mesaje pe tablă pentru elevii ucraineni într-o şcoală distrusă chiar de ei: „ Nu repetaţi greşelile făcute de înaintaşii voştri”

Soldaţii ruşi, mesaje pe tablă pentru elevii ucraineni într-o şcoală distrusă chiar de ei: „ Nu repetaţi greşelile făcute de înaintaşii voştri”

În mesajul pe care „ruşii” l-au scris pe tablă, aceştia le spun copiilor că nu ar fi avut intenţia de a le distruge şcoala, dar că au fost atacuri şi nu avut ce face: „Copii, ne pare rău pentru asemenea mizerie, am încercat să salvăm şcoala, dar au fost bombardamente. Trăiţi în pace, aveţi grijă de voi şi nu repetaţi greşelile făcute de înaintaşii voştri. Ucraina şi Rusia sunt un singur popor!!! Pacea fie cu voi, fraţilor şi surorilor!”, conform CNN .

Acesta este unul dintre mesajele lăsate de ruşi, au mai fost descoperite şi altele, toate scris în limba rusă, pe tablele răspândite în jurul clădirii: „Suntem pentru pace în întreaga lume”.

CNN nu a putut verifica cine a scris mesajele.

Directorul instituţiei de învăţământ din Katiujanka, Mikola Miktchik, a afirmat pentru CNN că a fost dezgustat de mesajele descoperite.

„Au scris „ruşii şi ucrainenii sunt fraţi” şi în acelaşi timp au jefuit şcoala... au stricat calculatoare, au scos hard disk-uri, au luat laptopuri, imprimante, nu au lăsat nimic în şcoală! E barbarie şi ipocrizie", a declarat el.

De asemenea, directorul şcolii a mai spus că au fost găsite pe terenul şcolii trei mine antitanc, grenade şi încărcătoare pentru mitraliere. Bucătăria, care a fost recent renovată, înainte de război, şi dotată cu echipamente noi, în care se făcea zilnic mâncare pentru peste 500 de copii, a fost distrusă.

Mikitchik a evaluat pagubele materiale cauzate de forţele ruse la circa 5 milioane de grivne ucrainene, 170.000 de dolari, şi a afirmat că nu crede că elevii vor reveni prea curând în şcoală.

„Totul a fost scos. Chiar şi cablurile au fost furate. Aveam cabluri electrice din sârmă de cupru", a mai spus el.

Un alt mesaj lăsat de armata rusă, scris de asemenea pe tablă: „Fiţi corecţi şi sinceri unii cu alţii, daţi o mână de ajutor tuturor celor care au nevoie de ea. Sperăm să fim prieteni! Deveniţi medici, ingineri, profesori”. Mesajul era semnat „cei care aduc pacea".

Totodată, au mai fost găsite mesaje şi în alte şcoli din zonele în care ruşii au preluat controlul la începutul războiului.

Într-un sat din regiunea Cernihiv, situat la est de Kiev, Novi Bikiv, directoarea Natalia Vovk a găsit mesaje scrise cu creta pe tablă; „Ne pare rău, nu am vrut acest război. Fraţi slavi, sunteţi înşelaţi. Războiul e rău, nu vă luptaţi, copii!”, este unul din mesajele lăsate în urmă de ruşi. „Să trăim în prietenie!”, au scris pe o altă tablă.

În Liceul Zdvijivka din satul Zdvijivka, la nord-vest de Kiev, a fost descoperit un alt mesaj. „Putin este preşedintele vostru. Copii, studiaţi cu sârguinţă, Rusia are nevoie de cetăţeni educaţi", au scris ruşii pe tablă.

Ca şi în cazul celorlalte două şcoli, aproape toate echipamentele liceului au fost fie furate, fie distruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”