Soldații ruși se mută în apartamentele eliberate de civilii evacuați din Herson. Ce pregătește armata rusă

Soldații ruși se mută în apartamentele eliberate de civilii evacuați din Herson. Ce pregătește armata rusă

Soldații ruși se mută în apartamentele din care îi evacuează forțat pe civili în capitala regională ocupată Herson, în contextul unor lupte ce se presupune că ar urma să aibă loc în oraș între cele două armate, a dezvăluit vineri un locuitor, relatează AP.

Circa 70.000 de civili au fost deja evacuați din Herson FOTO Profimedia

Faptul că soldații ruși ocupă locuințele civile în orașul Herson sugerează o probabilitate ca armata rusă să se pregătească pentru lupte intense de gherilă odată ce forțele ucrainene se apropie de oraș.

Autoritățile instalate de Rusia în Herson, situat pe malul vestic al Râului Nipru, au continuat să îndemne civilii să părăsească orașul de bună voie. Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației pro-ruse din Herson a declarat joi că forțele ruse s-ar putea retrage din oraș ca vineri să admită că a fost doar un mijloc de a încuraja locuitorii să evacueze orașul.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avansat ideea că rușii doar mimează retragerea în scopul de a atrage armata țării sale într-o bătălie de tranșee.

Un locuitor din Herson a declarat pentru AP că soldații ruși se instalează în apartamentele recent eliberate de civili. În plus, personal militar merge din ușă în ușă și verifică actele de proprietate, somând locatarii ce nu pot dovedi că sunt proprietari să plece imediat din apartamente.

Ei obligă rezidenții orașului să-l evacueze ca apoi soldații ruși să se mute în apartamentele eliberate pe tot cuprinsul Herson. Este evident că se pregătesc să se înfrunte cu armata ucraineană în oraș”, a spus locuitorul care a cerut să fie numit doar Konstantin din motive de siguranță.

Totodată, pacienții locali nu mai sunt tratați de spitalele și clinicile din oraș, și au apărut probleme și cu aprovizionarea cu alimente.

Aproape că nu mai intră transporturi de alimente în oraș, locuitorii se folosesc de stocurile proprii și stau la cozi la cele câteva magazine care au mai rămas deschise”, dezvăluie Konstantin.

Ce ar avea de gând rușii

Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov a confirmat problemele de aprovizionare cu care se confruntă orașul în urma contraofensivei ucrainene care a blocat o mare parte din rutele de transport, după ce a bombardat și avariat podurile și căile de trecere peste râul Nipru.

„Rușii sunt conștienți de pericolul reprezentat de blocarea rutelor de transport și practic au acceptat faptul că vor fi nevoiți să se retragă de pe malul drept al râului Nipru. Doar că trupele ruse nu sunt pregătite să părăsească Herson în liniște și se pregătesc de încleștări în interiorul orașului. Desfășoară rezerviști recent mobilizați acolo, precum și noi grupuri tactice la nivel de batalion”, spune analistul ucrainean.

Potrivit evaluării sale, armata ucraineană deține un avantaj semnificativ asupra forțelor ocupante în ceea ce privește aviația și artileria pe malul drept, ceea ce le-ar permite să bombardeze orașul și să evite o încleștare directă.

„Kievul nu se grăbește având în vedere că resursele rusești se epuizează și ei sunt cu fiecare zi mai slăbiți, situație care permite ucrainenilor să acumuleze forțe pentru principalul atac”, explică Jdanov.

Administrația regională instalată de Moscova în Herson, una din cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia, a strămutat deja câteva zeci de mii de civili de aici, motivând bombardamente iminente din partea armatei ucrainene angajate în contraofensivă.

Purtătoarea de cuvânt a armatei din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că unii militari ruși se deghizează în civili. Afirmația sa nu a putut fi confirmată independent.

Comandantul forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a declarat că forțele rusești au "triplat intensitatea ostilităților în anumite zone ale frontului" și că au efectuat „până la 80 de atacuri în fiecare zi".

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că există un flux constant de voluntari care doresc să se înroleze în armata rusă, 318.000 de persoane fiind deja mobilizate. Autoritățile au declarat anterior că obiectivul era de a mobiliza aproximativ 300.000 de rezerviști.

Putin a precizat că 49.000 dintre noii recruți participă deja la misiuni de luptă, în timp ce restul nu și-au terminat încă perioada de instruire. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că 87.000 de noi mobilizați au fost desfășurați în Ucraina. Discrepanța între cifre nu are încă o explicație.

Oleg, comandantul unei unități ucrainene de infanterie mecanizată poziționată în tranșee la vest de Kherson, este încrezător că inamicii săi ruși vor fi forțați să abandoneze portul strategic din cauza vremii reci de iarnă, a blocajelor logistice și a amenințării de încercuire, relatează Reuters.

Dar nici el și nici oamenii săi nu cred că rușii vor pleca repede sau în liniște, și nici nu intenționează să îi lase să o facă.

Comentariile sale creionează spectrul unei lupte sângeroase în următoarele săptămâni pentru controlul unui oraș-cheie de pe malul vestic al râului Nipru, care are rolul unei porți de acces către peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Ei vor continua să lupte. Își vor apăra pozițiile atâta timp cât vor avea capacitatea de a face acest lucru. Va fi o luptă grea", a declarat Oleg, în vârstă de 26 de ani, un maior cu experiență.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...