Soluția liderului extremei drepte olandeze la conflictul israeliano-palestinian

Soluția liderului extremei drepte olandeze la conflictul israeliano-palestinian

„Iordania este Palestina”, a scris sâmbătă pe X Geert Wilders, parlamentar olandez și președinte al Partidului pentru Libertate (PVV), care a câștigat recent alegerile legislative din Olanda.

Geert Wilders FOTO EPA-EFE

Postarea sa, pe care o vede drept o propunere pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, a declanșat o furtună de critici și condamnări din partea statelor arabe și a comunității internaționale.

Sugerând că o soluție ar putea consta în relocarea palestinienilor în Iordania, Wilders înaintează o propunere radicală, echivalând cu negarea efectivă a revendicării palestiniene a dreptului de a avea un stat independent, notează Jerusalem Post. Astfel, comentariile sale contrastează puternic cu consensul internațional și cu rezoluțiile Națiunilor Unite care pledează pentru o soluție cu două state, în care Ierusalimul de Est să fie capitala unui stat palestinian suveran.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe și al Expatriaților a reacționat rapid printr-o declarație în care condamnă cu fermitate comentariile lui Wilders, despre care consideră că „nu sunt doar ofensatoare, ci și periculoase. Ele neagă drepturile poporului palestinian la autodeterminare și la propriul stat independent”, a transmis ambasadorul Sufyan Qudah, purtătorul de cuvânt oficial al ministerului.

Autoritatea Palestiniană a caracterizat comentariile lui Wilders drept „un apel la escaladarea agresiunii împotriva poporului nostru și o ingerință flagrantă în afacerile și viitorul acestuia" și a cerut guvernului olandez să condamne aceste declarații în conformitate cu dreptul internațional și cu rezoluțiile Națiunilor Unite.

Condamnări au venit și din partea Iordaniei, Emiratelor Arabe Unite (EAU), Bahreinului, Yemenului și Ligii Arabe.

„Iordania respinge orice propunere care subminează drepturile poporului palestinian sau demersul acestuia pentru un stat independent. Rămânem angajați față de o soluție cu două state, cu Ierusalimul de Est drept capitală a unui viitor stat palestinian, în conformitate cu consensul internațional”, a declarat ministrul său de externe.

„Declarațiile iresponsabile făcute de parlamentarul olandez Geert Wilders [sunt] considerate o ingerință în afacerile interne ale Regatului Hașemit al Iordaniei și [sunt] respinse și condamnate", a scris ambasada EAU în Olanda pe X.

Politician populist și anti-islam de extremă dreapta , Wilders, lider al Partidului Libertății (PVV), este cunoscut pentru sprijinul său ferm pentru Israel. În ultimii ani, el a pledat pentru dreptul Israelului de a înființa colonii în Cisiordania și a reiterat adesea ideea că Iordania este Palestina, sugerând că conflictul dintre palestinieni și Israel ar putea fi rezolvat prin strămutarea palestinienilor în Iordania.

Olanda a organizat alegeri generale anticipate la 22 noiembrie 2023, după prăbușirii celui de-al patrulea cabinet Mark Rutte în iulie. Partidul Libertății, de extremă dreapta, a obținut cel mai mare număr de locuri în legislativ, 35, în timp ce Alianța de stânga formată de Franz Timmermans a obținut 26 de locuri iar partidul de centru-dreapta care s-a aflat la guvernare doar 23 de locuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene