Sondaj: Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării - consideră majoritatea românilor

Sondaj: Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării - consideră majoritatea românilor

Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării, pentru că nu este treaba ei, consideră majoritatea românilor, potrivit "Barometrului Vieţii Religioase" - ediţia decembrie 2021, lansat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române "Ion I. C. Brătianu" şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS.

Conform sondajului, prezentat joi în Aula Academiei Române, de Darie Cristea, director Executiv CCS LARICS, la enunţul "Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării pentru că nu este treaba ei", respondenţii s-au declarat în proporţie de 57,0% - total de acord; mai degrabă da - 16,7%; mai degrabă nu - 15,9%, iar 9,9% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

Părerile sunt împărţite în privinţa întrebării "Este normal ca Biserica să recomande credincioşilor să se vaccineze împotriva COVID-19", 22,4% dintre participanţii la studiu fiind total de acord, 24,1% - mai degrabă da; 18,3% - mai degrabă nu, iar 34,7% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

Un procent de 71,2% dintre români sunt total de acord cu enunţul potrivit căruia "Vaccinarea este o alegere a fiecăruia şi nu are nicio legătura cu cât de credincios eşti sau ce religie ai" şi 60,0% se declară în dezacord total cu afirmaţia potrivit căreia "Biserica ar fi trebuit sa recomande credincioşilor să refuze vaccinul".

De asemenea, "Vaccinarea nu este împotriva religiei/credinţei" consideră 52,2% dintre români (total de acord), iar 20,5% plasează răspunsul la "mai degrabă da". 63,8% dintre respondenţi sunt total împotriva afirmaţiei potrivit căreia "Oamenii credincioşi nu ar trebui să se vaccineze".

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Datele sondajului au fost culese în perioada 3 - 14 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1001 persoane, reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de18 ani şi peste 18 ani.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą3%, la un grad de încredere de 95%.

Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...