Sondaj CSCI: Dintre personajele istorice, Vlad Țepeș ar fi câștigătorul unor alegeri prezidențiale ipotetice

Sondaj CSCI: Dintre personajele istorice, Vlad Țepeș ar fi câștigătorul unor alegeri prezidențiale ipotetice

Câștigătorul unor alegeri prezidențiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Țepeș, potrivit unui sondaj CSCI realizat în perioada 1 - 4 februarie. Potrivit CSCI, nu mai puțin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Țepeș, prin comparație cu 21%, care l-ar vota pe Alexandru Ioan Cuza, 18% care l-ar alege pe Ștefan Cel Mare și 9% care l-ar prefera pe Mihai Viteazul. Constantin Brâncoveanu ar obține voturile a 6% dintre români, Decebal — 6%, iar Tudor Vladimirescu — 2%. 1% dintre respondenți ar vota pe altcineva, iar 2% nu știu/nu răspund.

"Vlad Țepeș este câștigător printre alegătorii de toate vârstele, dar și în bătălia sexelor, acolo unde este preferat atât de bărbați, cât și de femei, chiar dacă Alexandru Ioan Cuza pare să aibă mai mult succes în rândul doamnelor și domnișoarelor decât în cel al bărbaților", precizează inițiatorii cercetării.

Totodată, pentru Vlad Țepeș ar vota 42% dintre bărbați și 29% dintre femei.

"Despre o surpriză putem vorbi, la prima vedere, atunci când ne uităm la scorul pe care Mihai Viteazul îl obține în rândul votanților de partide și vedem că alegătorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decât cei ai Stângii sau Dreptei românești", arată autorii studiului.

Pentru Mihai Viteazul ar vota 7% dintre votanții de stânga, 10% dintre votanții UDMR și 8% dintre votanții de dreapta.

"În ceea ce privește mediul urban vs mediul rural, Vlad Țepeș se află aproape la egalitate în preferințele românilor. Alexandru Ioan Cuza scade în procente în mediul rural, având doar 15% față de Ștefan cel Mare, care a fost votat cu un procent de 25%. Ștefan cel Mare a fost votat în special în Moldova, în timp ce Mihai Viteazul a fost susținut mai mult de ardeleni", relevă studiul.

Studiul a fost realizat în perioada 1 — 4 februarie, la nivel național, referitor la populația adultă, neinstituționalizată, folosind metoda CATI.

Eșantionul a constat în 1.096 de interviuri și a fost unul multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor. Eroarea tolerată este de 3,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina