SONDAJ-ȘOC! Cine sunt protestatarii. Amănunte care dau FIORI clasei politice!

SONDAJ-ȘOC! Cine sunt protestatarii. Amănunte care dau FIORI clasei politice!

Uite ceva ce merită măcar răsfoit!  Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP)  a realizat o ancheta sociologica in data de 5 februarie 2017 in cadrul mitingului ce  avut loc in Piata Victoriei, in intervalul orar 19.00-22.00, pe un esantion de 174 persoane.

Acest sondaj a avut doua obiective principale:

Realizarea unui profil psiho-social al manifestantilor

Investigarea perceptiei participantilor privind coruptia politica si cauzele acesteia in Romania.
Se remarca un puternic trend ascendent in privinta participarii cetatenesti la protestele spontane dupa 2008 (din cei prezenti la protestul de duminica trecuta, 7% au spus ca au fost la protestele din urma demiterii lui Raed Arafat in 2012, 16% au participat la protestele Rosia Montana din 2013, iar 37% au spus ca au fost la protestele din urma incendiului de la clubul Colectiv in 2015), fapt explicabil prin constientizarea din ce in ce mai ridicata a eficientei acestui tip de actiune civico-politica in relatie cu decidentii politici (aproximativ 70% din cei prezenți la manifestație consideră că protestele sunt foarte eficiente).

In mod surprinzator, se poate identifica si o importantă componentă identitar-ideologică in cazul protestelor (68% s-au declarat de dreapta, in vreme ce numai 32% s-au declarat de stanga) ceea ce relevă existenta unui grad ridicat de omogenitate a protestului.

In ceea ce priveste perceptia respondentilor privind fenomenul coruptiei politice, principalele cauze identificate sunt reprezentate de: interesele economice, nepotismul, noii imbogatiti de dupa 1989 si fostii membri ai aparatului comunist de partid si de stat. In acelasi timp, tehnocratii, ONG-urile si marile companii internationale sunt percepute ca aflandu-se la polul opus.

Mai jos documentul:

Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP)  a folosit resurse materiale si umane proprii in realizarea acestui studiu.

Echipa de proiect:

Coordonatori – Valentin Q. Nicolescu, Vlad Bujdei-Tebeica

Directoare proiect – Teodora Chiș

Echipa de implementare – Mihai Dănilă, Bianca Andreea Hurjui, Adrian Popovici, Rareș Rădoiu, Monica Sîrbu, Laura Stanciu, Alexandru TudoracheCitește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

4 VIDEO Avalanșă de porcării pe scena festivalului co-fondat de influencerul Selly

5 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani