Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

S&P a îmbunătățit perspectiva de rating a Poloniei la "stabilă"

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) Global Ratings a îmbunătățit perspectiva de rating a Poloniei la "stabilă", de la "negativă", deoarece nu mai este îngrijorată că Guvernul de la Varșovia va încerca să submineze independența Băncii Naționale, informează Reuters.

Decizia S&P i-a luat prin surprindere pe analiști care se așteptau ca S&P să mențină nemodificat ratingul "BBB plus" și perspectiva "negativă" atribuită Poloniei, având în vedere că ritmul de creștere a economiei a încetinit, iar Parlamentul controlat de Partidul Lege și Justiție (PiS) a aprobat o reducere a vârstei de pensionare care va pune presiuni asupra bugetului.

"Îmbunătățirea perspectivei reflectă reducerea îngrijorării noastre pe termen scurt referitoare la o nouă slăbire a instituțiilor cheie, în principal Banca Națională a Poloniei", a informat S&P într-un comunicat.

De la câștigarea alegerilor parlamentare în toamna anului trecut, Partidul Lege și Justiție (PiS) a adoptat o serie de legi care restricționează capacitatea Curții Constituționale de a emite hotărâri. S&P susține că deși nu au fost înregistrate progrese în soluționarea conflictului dintre guvern și Curtea Constituțională, în prezent nu mai crede că independența Băncii Naționale este în pericol.

De asemenea, Standard & Poor's și-a redus estimările privind ritmul de creștere înregistrat în acest an de economia poloneză, la 3% de la 3,5% anterior, dar a adăugat că această creștere mai modestă nu va afecta finanțele publice. "Creșterea economică din acest an ar putea fi mai mică decât anticipam. Cu toate acestea, ne așteptăm la o creșterea graduală a investițiilor pe măsură ce accelerează implementarea proiectelor care beneficiază de finanțare europeană", a subliniat S&P.

Cealaltă mare agenție de rating, Moody's, atribuie în prezent Poloniei un calificativ A2, cu două trepte peste cel acordat de S&P, cu perspectivă negativă, în timp ce Fitch atribuie Poloniei o notă cu o treaptă peste cea atribuită de S&P însoțită de o perspectivă stabilă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

5 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia