SpaceX a amânat lansarea sateliţilor din gama Starlink

SpaceX a amânat lansarea sateliţilor din gama Starlink

Compania SpaceX a amânat lansarea sateliţilor săi proiectaţi pentru a furniza acces la internet în anumite regiuni defavorizate de pe Terra până săptămâna viitoare pentru a realiza actualizări de software şi verificări suplimentare, informează vineri Press Association.

Este pentru a doua oară când compania fondată de Elon Musk a fost nevoită să amâne lansarea, după ce, iniţial, plasarea pe orbită a sateliţilor din gama Starlink urma să aibă loc miercuri.

SpaceX a pregătit 60 de sateliţi ''asamblaţi'' la bordul rachetei Falcon 9 pentru a fi plasaţi pe o orbită joasă, în scopul de a furniza acces la internet unor regiuni defavorizate de pe glob.

Prima fereastră de lansare a fost anulată din cauza unor temeri legate de siguranţă, pe fundalul vântului puternic, ceea ce a determinat inginerii să amâne lansarea pentru joi noapte.

Cu toate acestea, a fost ratată şi a doua fereastră, întrucât producătorul rachetei a desfăşurat verificări suplimentare pentru ''a maximiza succesul misiunii''.

"Ne oprim pentru a actualiza software-ul sateliţilor şi a verifica din nou cu atenţie totul", conform unui mesaj postat pe contul de Twitter al SpaceX.

"Vrem să facem mereu toate verificările posibile atunci când suntem la sol pentru a maximiza succesul misiunii, următoarea oportunitate de lansare, în aproximativ o săptămână."

Elon Musk a avertizat cu o ocazie anterioară că ''este posibil ca multe lucruri să nu meargă aşa cum trebuie în prima misiune'', explicând că va fi nevoie de încă şase lansări de succes pentru a asigura o lăţime de bandă ''minoră'' şi 12 pentru a obţine servicii la o viteză ''moderată''.

Potrivit lui Musk, sateliţii Starlink vor fi cea mai grea încărcătură transportată de compania sa în spaţiu, cântărind 18,5 tone.

"Dacă totul va merge conform planului, fiecare lansare de 60 de sateliţi va genera mai multă putere decât Staţia Spaţială şi va furniza o lăţime de bandă de un terabit către Terra", a mai spus acesta.

Starlink, un proiect de mai multe miliarde de dolari, a fost aprobat de agenţia de comunicaţii americană să trimită aproape 12.000 de sateliţi în spaţiu.

Un test anterior cu prototipurile Tintin A şi B a fost desfăşurată în februarie 2018, viteza de transfer de date furnizată fiind suficientă pentru a juca jocuri video care solicită timp rapid de reacţie, a susţinut Musk.

Aceşti sateliţi de ultimă generaţie au un design de producţie diferit de modelele anterioare, însă Gwynne Shotwell, preşedinta SpaceX şi director operaţional, le-a spus participanţilor la conferinţa recentă Satellite 2019 că acestea sunt modele reduse, fără conexiuni intersatelitare, şi că lansarea sateliţilor care vor asigura serviciul efectiv va avea loc în a doua parte a anului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…