SpaceX a lansat 10 sateliți și a reușit o nouă aterizare la punct fix

SpaceX a lansat 10 sateliți și a reușit o nouă aterizare la punct fix

Compania privată americană SpaceX a lansat cu succes 10 sateliți de telecomunicații fabricați de Iridium Communications, luni dimineață, cu ajutorul unei rachete din gama Falcon 9, a cărei primă treaptă a revenit apoi fără probleme pe Terra, plasându-se în poziție verticală pe o platformă plutitoare din Oceanul Pacific, informează AFP.

Sursa foto: www.space.com

Lansarea a avut loc de la baza aeriană Vandenberg din California la ora locală 05:37 (12:37 GMT). După șapte minute, prima treaptă a rachetei Falcon 9 și-a pornit motoarele și a realizat o coborâre verticală controlată.

"Aterizare reușită a primei trepte", a exclamat un comentator de la SpaceX în timpul transmisiunii în direct a lansării, ce a fost difuzată pe site-ul companiei create de Elon Musk, în aplauzele inginerilor de la centrul de control din Hawthorne, California.

Reciclându-și rachetele, SpaceX dorește să scadă considerabil costul lansărilor și să deschidă astfel o nouă eră în domeniul explorării spațiale.

Lansarea de luni a fost cea de-a treia din cele opt prevăzute de SpaceX în contul Iridium Communications. Compania dorește să plaseze pe orbită o serie de 75 de sateliți până în 2018, în cadrul unui proiect de 3 miliarde de dolari ce vizează îmbunătățirea rețelei sale mondiale de comunicații.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...