SpaceX a lansat 10 sateliți și a reușit o nouă aterizare la punct fix

SpaceX a lansat 10 sateliți și a reușit o nouă aterizare la punct fix

Compania privată americană SpaceX a lansat cu succes 10 sateliți de telecomunicații fabricați de Iridium Communications, luni dimineață, cu ajutorul unei rachete din gama Falcon 9, a cărei primă treaptă a revenit apoi fără probleme pe Terra, plasându-se în poziție verticală pe o platformă plutitoare din Oceanul Pacific, informează AFP.

Sursa foto: www.space.com

Lansarea a avut loc de la baza aeriană Vandenberg din California la ora locală 05:37 (12:37 GMT). După șapte minute, prima treaptă a rachetei Falcon 9 și-a pornit motoarele și a realizat o coborâre verticală controlată.

"Aterizare reușită a primei trepte", a exclamat un comentator de la SpaceX în timpul transmisiunii în direct a lansării, ce a fost difuzată pe site-ul companiei create de Elon Musk, în aplauzele inginerilor de la centrul de control din Hawthorne, California.

Reciclându-și rachetele, SpaceX dorește să scadă considerabil costul lansărilor și să deschidă astfel o nouă eră în domeniul explorării spațiale.

Lansarea de luni a fost cea de-a treia din cele opt prevăzute de SpaceX în contul Iridium Communications. Compania dorește să plaseze pe orbită o serie de 75 de sateliți până în 2018, în cadrul unui proiect de 3 miliarde de dolari ce vizează îmbunătățirea rețelei sale mondiale de comunicații.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Categoria „valori” / „Bujilă” și Leo de la Kuweit, la un pas de bătaie / În conflict a intervenit și Anaser

4 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

5 Numai în România e posibil așa ceva!