SpaceX a lansat cu succes 60 de noi sateliţi din constelaţia Starlink

SpaceX a lansat cu succes 60 de noi sateliţi din constelaţia Starlink

Compania SpaceX a lansat cu succes, miercuri, cea de-a 4-a tranşă de 60 de sateliţi din cadrul constelaţiei Starlink, iar racheta portantă Falcoln 9 a aterizat în condiţii optime, după ce misiunea a fost amânată în repetate rânduri din cauza condiţiilor meteorologice vitrege, informează Space.com.

Racheta Falcon 9, aflată la cea de-a treia misiune în spaţiu, a fost lansată la ora 14:06 GMT de la Complexul pentru Lansări Spaţiale 40 din cadrul bazei aeriene Cape Canaveral, din Florida. Racheta a transportat pe orbită 60 de sateliţi Starlink, fiind cea de-a doua astfel de lansare desfăşurată de SpaceX în această lună.

Sateliţii au fost plasaţi pe orbită cu succes, la aproximativ o oră după desprinderea de Pământ.

În cursul săptămânii trecute, vântul puternic a obligat compania SpaceX să amâne de mai multe ori această lansare. Ulterior, a fost luată decizia de a lansa misiunea Starlink-3 pe 28 ianuarie, dar s-a renunţat la operaţiune din cauza mării agitate care ar fi îngreunat aterizarea rachetei Falcon 9 pe o platformă plutitoare din Atlantic.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment.

SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după alte 22 de lansări. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /