SpaceX a lansat o misiune de aprovizionare a ISS cu o capsulă deja folosită, o premieră

SpaceX a lansat o misiune de aprovizionare a ISS cu o capsulă deja folosită, o premieră

Compania SpaceX a lansat sâmbătă, în premieră, o capsulă de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS) ce a mai fost folosită într-o misiune spațială în 2014, prin intermediul unei rachete Falcon 9, conform AFP.

De obicei, după ce-și încheie misiunea în spațiu, capsulele Dragon revin pe Pământ unde se prăbușesc în ocean. Aceasta este prima capsulă Dragon recuperată din apă, recondiționată și refolosită într-o misiune spațială.

Capsula fără echipaj uman Dragon a fost lansată la ora locală 17:07 (21:07 GMT) de la baza spațială din Cape Canaveral, în Florida, prin intermediul unei rachete Falcon 9. Aceasta este cea de-a 11-a misiune de aprovizionare a stației spațiale asigurată de compania SpaceX, din contractul de 12 misiuni încheiat cu NASA.

Încărcătura de 2.700 de kilograme ce a fost transportată pe orbită cuprinde, pe lângă alimente și echipamente științifice, și mai mulți șoricei vii precum și musculițe de oțet pentru a studia efectele osteoporozei în spațiu, dar și impactul microgravitației asupra inimii.

La aproximativ 10 minute după lansarea rachetei Falcon 9 compania SpaceX a recuperat prima treaptă a rachetei care a aterizat controlat la Cape Canaveral, la mică distanță de locul de unde a fost lansată. Aceasta a fost cea de-a 5-a aterizare la punct fix, pe sol, a primei trepte a unei rachete Falcon 9, după ce mai mulți astfel de vectori de lansare au fost recuperați prin aterizări pe platforme marine.

Recuperarea și refolosirea atât a capsulelor cât și a primei trepte a rachetelor Falcon 9 după fiecare lansare duce la scăderea substanțială a costurilor transportului de echipamente în spațiul extraterestru. Următorul pas important pentru compania SpaceX este recuperarea și a celei de-a doua trepte a rachetei Falcon 9 după lansare, conform declarațiilor făcute recent de Hans Koenigsmann, vicepreședinte al companiei.

Lansarea trebuia să aibă loc încă de la 1 iunie, dar a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”