SpaceX înlocuieşte două motoare de rachetă pentru următoarea lansare cu astronauţi pentru NASA

SpaceX înlocuieşte două motoare de rachetă pentru următoarea lansare cu astronauţi pentru NASA

SpaceX înlocuieşte două motoare ale rachetei care va transporta următorul echipaj spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi care are lansarea programată la 14 noiembrie, transmite joi Space.com.

Această măsură a fost luată după o investigaţie cu privire la comportamentul neconform al rachetei Falcon 9, produsă de SpaceX, care urma să transporte pe orbită un satelit GPS pentru US Space Force la 2 octombrie. Această lansare a fost anulată în mod automat cu doar 2 secunde înainte ca numărătoarea inversă să ajungă la zero, după ce un set de senzori a recepţionat un semnal de eroare.

Următoarea lansare cu echipaj uman, ce va fi desfăşurată pentru NASA, va folosi o rachetă de acelaşi tip. Din acest motiv, NASA şi SpaceX au luat decizia de a amâna data lansării, programată iniţial pentru 31 octombrie, pentru a se asigura că tehnicienii vor identifica problema detectată şi misiunea Crew-1 se va desfăşura fără probleme.

Investigaţia cu privire la anularea lansării din 2 octombrie a identificat o defecţiune la două dintre cele nouă motoare Merlin ale primei trepte propulsoare a rachetei Falcon 9, conform declaraţiilor lui Hans Koenigsmann, vicepreşedinte al SpaceX. Aceste două motoare Merlin au fost gripate de reziduuri provenite de la lacul folosit de producător pentru a proteja părţile sensibile ale motoarelor împotriva coroziunii.

Producătorul motoarelor Merlin nu a eliminat excesul de lac şi o parte din acesta a blocat găurile de aerisire cu diametrul de 1,6 milimetri ale valvelor acestor motoare.

După ce a analizat din nou toate datele de folosire ale motoarelor Merlin de pe toate rachetele Falcon 9, SpaceX a identificat semne ale unor probleme similare la două motoare ale primei trepte a rachetei Falcon 9 ce urmează să transporte spre ISS misiunea Crew-1, precum şi la un motor Merlin de la prima treaptă a rachetei Falcon 9 ce urmează să transporte pe orbită satelitul Sentinel-6, pentru NASA, la 10 noiembrie.

Astfel, SpaceX a luat decizia înlocuirii acestor motoare Merlin cu unele noi, conform lui Koenigsmann.

Oficialii NASA au precizat, la rândul lor, că misiunea Crew-1, a cărei dată de lansare a fost amânată pentru 14 noiembrie, va primi undă verde abia atunci când toate problemele tehnice vor fi remediate şi că data de 14 noiembrie nu reprezintă o dată limită pentru această lansare. Dacă problemele tehnice nu vor fi remediate în timp sau dacă vor fi identificate şi alte probleme tehnice, lansarea va avea loc la o dată ulterioară.

Racheta Falcon 9 urmează să transporte pe orbită capsula Crew Dragon cu un echipaj format din patru astronauţi - Shannon Walker, Victor Glover şi Michael Hopkins din partea NASA şi respectiv astronautul nipon Soichi Noguchi (JAXA) - care vor rămâne pe ISS timp de 6 luni.

Cei patru astronauţi se află în prezent în regim de "carantină uşoară" la domiciliu şi vor intra într-un regim de carantină mai strictă de Halloween. Dacă pregătirile se vor desfăşura normal, ei vor fi transportaţi la 6 noiembrie la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, în aşteptarea lansării.

Crew-1 va fi cea de-a doua misiune cu echipaj uman spre ISS desfăşurată de SpaceX pentru NASA. La 30 mai a avut loc prima astfel de misiune, una de încercare, denumită Demo-2. În cadrul misiunii Demo-2, astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley au rămas timp de 2 luni la bordul ISS.

SpaceX a semnat un contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA pentru minimum 6 misiuni cu echipaj uman, dintre care prima va fi Crew-1. Boeing a semnat un contract similar, însă în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pe care intenţionează să-l onoreze folosind capsula de construcţie proprie CST-100 Starliner. Însă, deocamdată, Starliner nu este pregătită pentru a transporta astronauţi. Ea trebuie să încheie cu succes o primă misiune test fără echipaj uman, după ce a eşuat în această tentativă în decembrie 2019. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria