Spania asigură că își "va înălța drapelul" în Gibraltar

Ministrul de externe spaniol a asigurat miercuri seară că "va înălța drapelul" spaniol în teritoriul britanic contestat Gibraltar, după prezentarea oficială a unei propuneri de co-suveranitate la Națiunile Unite, relatează joi AFP. 

Jose Manuel Garcia-Margallo i-a răspuns ministrului șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, care declarase miercuri: "În niciun caz, Jose! Nu vei pune mâna pe 'Stânca' noastră. Niciodată".

"Nu voi pune mâna, nu! Dar voi înfige steagul (...)", a replicat la televiziunea publică șeful diplomației spaniole, cunoscut pentru franchețea limbajului său.

Spania a propus oficial marți la reuniunea Comisiei a IV-a ONU să deschidă negocieri cu Regatul Unit pentru a ajunge la o suveranitate partajată asupra teritoriului cu 30.000 de locuitori, britanic din 1713 și pe care regatul Spaniei îl revendică.

"Spania a invitat oficial Regatul Unit să deschidă negocieri pentru a ajunge la un acord astfel încât mandatele ce decurg din tratatele Uniunii Europene să poată fi aplicate în continuare în Gibraltar", a declarat ambasadorul spaniol la Națiunile Unite, Roman Oyarzun, în fața acestei comisii însărcinate cu probleme de decolonizare.

El a propus apoi o suveranitate partajată ce "ar permite Gibraltarului să rămână în Uniunea Europeană" după Brexit.

Madridul, a cărui propunere de co-suveranitate a fost deja respinsă în 2002 printr-un vot al locuitorilor din Gibraltar (aproape 99% s-au pronunțat împotrivă), a revenit la acest obiectiv după referendumul din iunie 2016 în care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană.

"Le rămân două opțiuni: fie britanici în afara Uniunii, fie hispano-britanici în Uniune, cu toate beneficiile", a declarat José Manuel Garcia-Margallo.

Economia înfloritoare a Gibraltarului, care se bazează pe servicii financiare, turism și jocuri de noroc online, depinde în mare măsură de accesul ei la piața unică europeană, notează France Presse.

Singura frontiera terestră dintre Gibraltar și restul Uniunii Europene este situată în Spania. Ea este traversată zilnic de mulți muncitori spanioli care lucrează pe Stâncă.

În timpul unei crize diplomatice în 2013, Madridul și-a întărit controalele la frontieră, provocând blocaje de trafic imense și obligând Comisia Europeană să intermedieze o înțelegere între Spania și Marea Britanie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet