Spania asigură că își "va înălța drapelul" în Gibraltar

Ministrul de externe spaniol a asigurat miercuri seară că "va înălța drapelul" spaniol în teritoriul britanic contestat Gibraltar, după prezentarea oficială a unei propuneri de co-suveranitate la Națiunile Unite, relatează joi AFP. 

Jose Manuel Garcia-Margallo i-a răspuns ministrului șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, care declarase miercuri: "În niciun caz, Jose! Nu vei pune mâna pe 'Stânca' noastră. Niciodată".

"Nu voi pune mâna, nu! Dar voi înfige steagul (...)", a replicat la televiziunea publică șeful diplomației spaniole, cunoscut pentru franchețea limbajului său.

Spania a propus oficial marți la reuniunea Comisiei a IV-a ONU să deschidă negocieri cu Regatul Unit pentru a ajunge la o suveranitate partajată asupra teritoriului cu 30.000 de locuitori, britanic din 1713 și pe care regatul Spaniei îl revendică.

"Spania a invitat oficial Regatul Unit să deschidă negocieri pentru a ajunge la un acord astfel încât mandatele ce decurg din tratatele Uniunii Europene să poată fi aplicate în continuare în Gibraltar", a declarat ambasadorul spaniol la Națiunile Unite, Roman Oyarzun, în fața acestei comisii însărcinate cu probleme de decolonizare.

El a propus apoi o suveranitate partajată ce "ar permite Gibraltarului să rămână în Uniunea Europeană" după Brexit.

Madridul, a cărui propunere de co-suveranitate a fost deja respinsă în 2002 printr-un vot al locuitorilor din Gibraltar (aproape 99% s-au pronunțat împotrivă), a revenit la acest obiectiv după referendumul din iunie 2016 în care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană.

"Le rămân două opțiuni: fie britanici în afara Uniunii, fie hispano-britanici în Uniune, cu toate beneficiile", a declarat José Manuel Garcia-Margallo.

Economia înfloritoare a Gibraltarului, care se bazează pe servicii financiare, turism și jocuri de noroc online, depinde în mare măsură de accesul ei la piața unică europeană, notează France Presse.

Singura frontiera terestră dintre Gibraltar și restul Uniunii Europene este situată în Spania. Ea este traversată zilnic de mulți muncitori spanioli care lucrează pe Stâncă.

În timpul unei crize diplomatice în 2013, Madridul și-a întărit controalele la frontieră, provocând blocaje de trafic imense și obligând Comisia Europeană să intermedieze o înțelegere între Spania și Marea Britanie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi