Spania: Curtea de Conturi le cere separatiştilor catalani 4,1 milioane de euro pentru referendumul organizat ilegal în 2017

Spania: Curtea de Conturi le cere separatiştilor catalani 4,1 milioane de euro pentru referendumul organizat ilegal în 2017

Curtea de Conturi a Spaniei a reclamat marţi din partea fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont şi a altor aproape 30 dintre colegi acestuia suma de 4,1 milioane de euro, echivalentul cheltuielilor pentru organizarea referendumului de independenţă din 2017, transmite AFP.

Curtea de Conturi, sesizată de două asociaţii anti-independenţă, a precizat că liderii separatişti au la dispoziţie 15 zile pentru a depune suma sub formă de cauţiune, timp în care instanţa îşi va pronunţa decizia. Dacă persoanele vizate nu se vor conforma, va fi declanşată 'o procedură de confiscare' a bunurilor lor.

Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după eşecul tentativei de secesiune din 2017 pentru a scăpa de justiţia spaniolă, a lansat un apel la solidaritate către simpatizanţii cauzei separatiste pentru a strânge suma cerută.

'Avem 15 zile pentru a evita ca ei să ne confişte bunurile. Dacă ai votat la 1 octombrie (data referendumului din 2017, n.red.), avem nevoie de tine', a scris el pe contul de Twitter, indicând şi un număr de cont la care se primesc donaţii.

Referendumul, marcat de violenţe ale poliţiei, a fost organizat de guvernul regional separatist în pofida interdicţiei dictate de justiţia spaniolă.

După mai puţin de o săptămână de la consultare, parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă. Madridul a reacţionat suspendând autonomia Cataloniei şi destituind guvernul lui Carles Puigdemont.

Nouă separatişti, printre care foşti membri ai guvernului, au fost condamnaţi în octombrie 2019 la pedepse între 9 şi 13 ani de detenţie pentru rolul avut în tentativa de secesiune.

Predecesorul lui Puigdemont în fruntea guvernului catalan, Artur Mas, a fost deja condamnat în 2018 de Curtea de Conturi, împreună cu alţi foşti lideri catalani, la plata a 4,9 milioane de euro pentru organizarea unei consultări simbolice pe tema independenţei în 2014. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”