Spania: Curtea de Conturi le cere separatiştilor catalani 4,1 milioane de euro pentru referendumul organizat ilegal în 2017

Curtea de Conturi a Spaniei a reclamat marţi din partea fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont şi a altor aproape 30 dintre colegi acestuia suma de 4,1 milioane de euro, echivalentul cheltuielilor pentru organizarea referendumului de independenţă din 2017, transmite AFP.

Curtea de Conturi, sesizată de două asociaţii anti-independenţă, a precizat că liderii separatişti au la dispoziţie 15 zile pentru a depune suma sub formă de cauţiune, timp în care instanţa îşi va pronunţa decizia. Dacă persoanele vizate nu se vor conforma, va fi declanşată 'o procedură de confiscare' a bunurilor lor.

Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după eşecul tentativei de secesiune din 2017 pentru a scăpa de justiţia spaniolă, a lansat un apel la solidaritate către simpatizanţii cauzei separatiste pentru a strânge suma cerută.

'Avem 15 zile pentru a evita ca ei să ne confişte bunurile. Dacă ai votat la 1 octombrie (data referendumului din 2017, n.red.), avem nevoie de tine', a scris el pe contul de Twitter, indicând şi un număr de cont la care se primesc donaţii.

Referendumul, marcat de violenţe ale poliţiei, a fost organizat de guvernul regional separatist în pofida interdicţiei dictate de justiţia spaniolă.

După mai puţin de o săptămână de la consultare, parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă. Madridul a reacţionat suspendând autonomia Cataloniei şi destituind guvernul lui Carles Puigdemont.

Nouă separatişti, printre care foşti membri ai guvernului, au fost condamnaţi în octombrie 2019 la pedepse între 9 şi 13 ani de detenţie pentru rolul avut în tentativa de secesiune.

Predecesorul lui Puigdemont în fruntea guvernului catalan, Artur Mas, a fost deja condamnat în 2018 de Curtea de Conturi, împreună cu alţi foşti lideri catalani, la plata a 4,9 milioane de euro pentru organizarea unei consultări simbolice pe tema independenţei în 2014. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

5 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou