Spania: Partidul Poporului, acuzat într-un nou proces pentru corupţie, cu câteva zile înainte de un scrutin crucial

Spania: Partidul Poporului, acuzat într-un nou proces pentru corupţie, cu câteva zile înainte de un scrutin crucial

Procesul pentru corupţie împotriva Partidului Poporului (PP, conservator) din Spania a început luni, cu numai şase zile înainte de alegerile parlamentare din regiunea Catalonia, aflată în criză, informează dpa.

Principalul inculpat, fostul trezorier al PP Luis Barcenas, care ispăşeşte deja o pedeapsă de 29 de ani de închisoare, a promis că va face alte dezvăluiri explozive cu privire la sursele de finanţare ilegale ale partidului.

Foto: (c) Juan Carlos Hidalgo POOL / EPA


Judecătorii spanioli au stabilit deja, în cadrul unui alt proces, că PP a primit donaţii nedeclarate vreme de decenii şi a oferit în schimb contracte publice unor oameni de afaceri. Partidul a fost amendat, iar Barcenas şi alţi foşti politicieni şi oameni de afaceri au primit pedepse cu închisoarea.

Acum Barcenas a declarat că va dezvălui noi detalii cu privire la presupuse practici ilegale de finanţare ale partidului care, potrivit lui, aveau loc cu ştiinţa fostului lider al PP Mariano Rajoy, ex-premier. Acesta din urmă, care neagă că ar fi fost la curent cu aceste ilegalităţi, va fi chemat în faţa tribunalului în calitate de martor.

Foto: (c) Juan Carlos Hidalgo POOL / EPA


Noul proces survine într-un moment dificil pentru cea mai mare forţă de opoziţie din Spania, care a deţinut puterea până în 2018. Potrivit sondajelor, PP riscă să fie înfrânt de partidul populist de dreapta Vox în alegerile regionale ce vor avea loc sâmbătă în Catalonia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?