SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Doi sateliţi ai planetei Saturn par lipiţi într-o fotografie realizată de Cassini

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Doi sateliţi ai planetei Saturn par lipiţi într-o fotografie realizată de Cassini

Câteodată tot ce contează este perspectiva. Această imagine foarte convingătoare, realizată de sonda Cassini şi publicată recent de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), surprinde doi sateliţi ai Planetei Saturn care parcă sunt lipiţi, formând corpul unui om de zăpadă. Cei doi sateliţi, Dione şi Rhea, au fost fotografiaţi dintr-o perspectivă care îl poate înşela pe privitor.

Dione (deasupra) se afla mai aproape de sonda Cassini în momentul în care a fost făcută fotografie - aproximativ 1,1 milioane de kilometri - prin comparaţie cu Rhea (dedesubt) care se afla la aproximativ 1,6 milioane de kilometri de sondă.

Cei doi sateliţi orbitează în jurul lui Saturn la distanţe diferite faţă de planetă. Diones se află la aproximativ aceeaşi distanţă la care se află Luna faţă de Pământ, finalizând o orbită completă în 2 zile şi jumătate, în timp ce Rhea se află puţin mai departe şi finalizează o orbită în jurul lui Saturn în 4 zile şi jumătate.

La suprafaţa lui Dione se află un crater mare, denumit Evander, poziţionat în regiunea polară sudică, crater care permite "îmbinarea" aparent perfectă a celor două luni din această fotografie.

Dione este fomată în proporţie de 1/3 din roci, incluzând nucleul acestui satelit şi 2/3 gheaţă. Astronomii bănuiesc că pe această lună ar exista un ocean lichid subteran. Rhea pe locul doi în topul celor mai mari luni ale lui Saturn, după Titan, are o densitate similară cu Dione însă este alcătuit în proporţie de 1/4 din roci şi 3/4 gheaţă - un imens bulgăre de zăpadă murdar.

Această fotografie a fost obţinută de sonda CAssini la 27 iulie 2010, în spectrul vizibil al luminii. Rezoluţia este de 7 kilometri/pixel în cazul lui Dione şi respectiv 10km/pixel pentru Rhea. Misiunea sondei Cassini, un proiect realizat în colaborare de NASA, ESA şi Agenţia Spaţială Italiană, s-a încheiat în septembrie 2017.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...