SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul stelar Westerlund 2, fotografiat de Hubble

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul stelar Westerlund 2, fotografiat de Hubble

În această imagine obţinută prin intermediul telescopului Spaţial Hubble poate fi observat roiul stelar Westerlund 2, o aglomerare de stele tinere şi extraordinar de masive aflată în Calea Lactee, şi care are vârsta estimată la cel mult 2 milioane de ani.

Din acest roi stelar fac parte unele dintre cele mai fierbinţi, mai strălucitoare şi mai masive stele cunoscute. Westerlund 2 este poziţionat în interiorul unei vaste maternităţi stelare, cunoscută sub denumirea Gum 29, localizată la 20.000 de ani lumină distanţă, în constelaţia Carina.

De acest roi stelar este legată descoperirea faptului că, în astfel de medii în care distanţele dintre stelele foarte masive sunt relativ mici, nu se coagulează planete.

Un studiu recent, realizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a ajuns la concluzia că stelele masive din acest roi dispersează norii denşi de praf cosmic şi gaze din jurul stelelor noi aprinse în roi, împiedicând astfel formarea sistemelor planetare în jurul acestora. Aceasta este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă analizează condiţiile de mediu dintr-un roi stelar foarte aglomerat pentru a afla dacă în aceste medii se pot forma noi planete. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”