SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Primele imagini transmise de sonda solară Parker, aparţinând NASA

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Primele imagini transmise de sonda solară Parker, aparţinând NASA

La mai bine de o lună după ce a fost lansată în misiune, sonda solară Parker, aparţinând NASA, şi-a testat cele patru seturi de instrumente de bord şi a transmis primele imagini către centrul de control al misiunii care a anunţat că toate instrumentele funcţionează în parametrii doriţi.

Instrumentele cu care este dotată sonda Parker vor desfăşura măsurători în tandem pentru a determina caracteristici ale câmpurilor magnetice şi electrice ale Soarelui, caracteristici ale particulelor provenite de la Soare şi ale vântului solar şi vor aduna date cu privire la mediul din jurul sondei.

Această imagine a fost obţinută de setul de instrumente WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) din dotarea sondei Parker. Partea dreaptă a imaginii - obţinută prin intermediul telescopului intern al WISPR - are un câmp vizual de 40 de grade, iar marginea sa dreaptă se află la 58,5 grade de centrul Soarelui. Obiectul strălucitor aflat în centru-dreapta imaginii este planeta Jupiter.

Partea stângă a imaginii a fost obţinută de telescopul extern al WISPR, care acoperă un câmp vizual de 58 de grade şi se extinde până la 160 de grade faţă de Soare. În imagine apare zona centrală a Căii Lactee.

Sonda spaţială Parker - de dimensiunea unui mic automobil - a fost lansată la 12 august şi promite să revoluţioneze modul în care înţelegem Soarele, steaua care guvernează Sistemul Solar şi ale cărei "schimbări de dispoziţie" pot afecta toate planetele. Sonda solară Parker va călători prin atmosfera solară, apropiindu-se de Soare mai mult decât orice altă sondă înaintea ei şi fiind pregătită să înfrunte condiţii "brutale" de temperatură şi radiaţii, conform NASA.

Sonda Parker va fi şi primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare, coroana, şi va transmite seturi de date importante cu privire la originea şi evoluţia vântului solar. Această misiune îşi propune să aducă contribuţii esenţiale abilităţii noastre de a pronostica vremea spaţială, abilitate importantă atât în ceea ce priveşte sateliţii aflaţi pe orbita terestră cât şi pentru viaţa şi tehnologia de pe Pământ.

În timpul celor 24 de survoluri solare prevăzute de misiune, ce vor fi executate pe nişte orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h, adică suficient de repede pentru a parcurge distanţa dintre Philadelphia şi Washington în doar 1 secundă. În punctul de maximă apropiere faţă de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat şi având grosimea de 11,43 centimetri, se va încălzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor rămâne la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius.

Principalul obiectiv ştiinţific al misiunii este de a detecta modul în care energia şi căldura se deplasează prin coroana solară, precum şi identificarea cauzelor care duc la accelerarea vântului solar. De peste 60 de ani oamenii de ştiinţă doresc să poată aduna astfel de date despre Soare, iar până în prezent nu a putut fi proiectat un scut termic suficient de rezistent pentru a duce la capăt o astfel de misiune. Sonda solară Parker este dotată cu patru tipuri de instrumente ştiinţifice, concepute pentru a studia câmpurile magnetice, plasma, particulele energetice şi vântul solar.

Sonda Parker face parte din programul "Living With a Star" (Viaţa alături de o stea) al NASA care îşi propune să exploreze aspectele sistemului Soare-Pământ care afectează în mod direct viaţa pe Pământ şi societatea umană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa