SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Un nor cosmic enigmatic surprins de telescopul spaţial Hubble

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Un nor cosmic enigmatic surprins de telescopul spaţial Hubble

Puţin cunoscuta nebuloasă IRAS 05437+2502 iese în evidenţă în această imagine dintre stelele strălucitoare şi norii de întunecaţi de gaze şi praf cosmic care o înconjoară, într-o fotografie surprinsă cu mult noroc de telescopul spaţial Hubble.

Localizată în constelaţia Taurus, în apropierea planului central al Căii Lactee, această nebuloasă nu a fost încă studiată în detaliu. La prima vedere pare să fie o regiune mică, mai degrabă izolată, în care se aprind noi stele. Forma norului de gaze şi praf cosmic înconjurător este influenţată de efectele radiaţiei ultraviolete provenite de la stelele masive şi tinere din regiune.

Interacţiunea dintre o stea tânără, care se deplasa cu mare viteză a generat forma de arc a nebuloasei. Această stea ar fi putut fi aruncată dintr-un roi stelar mai îndepărtat, acolo unde s-a născut şi apoi a străbătut nebuloasa cu viteza de 200.000 de kilometri pe oră.

Această nebuloasă a fost descoperită iniţial în 1983 prin intermediul Infrared Astronomical Satellite (IRAS), primul telescop spaţial în spectrul infraroşu. IRAS, o cooperare între SUA, Olanda şi Marea Britanie, a realizat numeroase descoperiri ce ar fi fost imposibil de făcut cu telescoapele de la sol. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?