SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Culorile primăverii în Marea Nordului

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Culorile primăverii în Marea Nordului

Soarele şi căldura primăverii declanşează semnalul aşteptat de plante să înflorească şi produce efecte similare şi asupra plantelor microscopice din mările şi oceanele lumii denumite generic fitoplancton, după cum se poate observa în această imagine obţinută la începutul lunii mai din satelit.

Aflate la baza lanţului trofic marin, plantele microscopice care alcătuiesc fitoplanctonul plutesc în apropiere de suprafaţa oceanului şi metabolizează lumina şi dioxidul de carbon în zaharuri şi oxigen. Fitoplanctonul este hrană pentru micuţele animale nevertebrate care formează zooplanctonul dar şi pentru animale marine mai mari.

La 5 mai instrumentul Operational Land Imager din dotarea satelitului Landsat 8 a obţinut o primă fotografie a exploziei de fitoplancton din Mara Nordului. A doua zi, explozia de fitoplancton a fost confirmată şi de fotografiile realizate de instrumentul Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) de pe satelitul Aqua aparţinând NASA.

Masa de fitoplancton din Marea Nordului ajunge la apogeul răspândirii sale la sfârşitul primăverii şi în primele săptămâni de vară, când apa marină este mai bogată în substanţe nutritive. Topirea banchizelor de gheaţă de peste iarnă şi volumul crescut de apă vărsat în mare de râurile cu debit crescut în primăvară în urma topirii zăpezilor, aduc în mediul marin un aport crescut de substanţe nutritive care sunt amestecate de curenţii oceanici şi de vânt şi formează substratul necesar acestor explozii de fitoplancton. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria