Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO

Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO

Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

Elicopter rus. FOTO Arhivă

Când Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, nimeni nu s-ar fi așteptat ca Forțele Aerospațiale Ruse să fie atât de ineficiente.

Pe hârtie, Rusia dispunea de o forță aeriană extrem de competentă, compusă din sute de avioane de vânătoare de generația a patra, precum și din elicoptere de atac și de transport. Dar avioanele rusești nu au reușit niciodată să obțină superioritate aeriană deasupra Ucrainei, scrie businessinsider.com.

Există mai multe motive pentru eșecul Rusiei în aer printre care o pregătire inadecvată și o slabă conștientizare a situației, dar forțele aeriene ucrainene au luptat, de asemenea, cu curaj împotriva unui adversar mai mare și mai avansat.

În primele zile ale războiului, forțele ucrainene și-au menținut în mișcare sistemele mobile de apărare antiaeriană pentru a îngreuna urmărirea și atacarea lor de către ruși.

În momentul de față, niciuna dintre cele două armate nu poate controla spațiul aerian deasupra Ucrainei, dar piloții din ambele tabere continuă să găsească modalități de a opera.

Una dintre cele mai bune modalități de a ocoli sistemele de detectare și interdicție ale unui adversar este de a zbura atât de aproape de sol sau de apă încât este greu de distins aeronava de pământ pe radar - ca în acest videoclip (mai jos) realizat pe o autostradă ucraineană în care se vede un elicopter ucrainean Mi-24 complet înarmat care se strecoară prin trafic aproape la nivelul ochilor șoferilor.

„Zborul la joasă înălțime este întotdeauna o alegere dacă vrei să devii o țintă mai dificilă. Dar zborul la joasă înălțime aduce un alt set de considerații", a declarat pentru Insider un aviator naval american cu experiență pe avioanele de luptă F/A-18 Hornet și Super Hornet.

Totuși, zborul la joasă înălțime nu îți asigură întotdeauna supraviețuirea.

O înregistrare video (mai jos) care ar fi fost realizată în apropiere de orașul Bakhmut din estul Ucrainei arată cum un elicopter rusesc de transport Mi-8 care zboară la joasă înălțime este lovit de ceea ce pare a fi o rachetă antiaeriană trasă din umăr și se prăbușește în apropiere.

Sprijinul aerian apropiat care se desfășoară în Ucraina în acest moment seamănă foarte puțin cu cel cu care trupele americane erau obișnuite în războiul împotriva terorismului, în timpul căruia avioanele americane și aliate au putut ataca ținte inamice care se aflau adesea la câțiva metri de trupele prietene.

În Ucraina, avioanele rusești și ucrainene sunt adesea nevoite să tragă orbește sau doar cu încercări superficiale de a ținti țintele inamice înainte de a se eschiva sau de a vira pentru a evita focul care se apropie.

„Trebuie să te adaptezi rapid la realitățile mediului operațional. În caz contrar, nu vei supraviețui mult timp", a declarat aviatorul naval pentru Insider.

Pe lângă reducerea timpului de răspuns al pilotului, operarea aproape de sol expune aeronava la alte amenințări, inclusiv la focuri de armă de calibru mic, care au fost folosite pentru a doborî avioane moderne în trecut, inclusiv în Războiul din Falklands din 1982.

Armele antiaeriene mai vechi din epoca sovietică și-au găsit, de asemenea, un nou rol împotriva dronelor și a aeronavelor care zboară la joasă înălțime în Ucraina.

Spațiul aerian al Ucrainei rămâne contestat și mortal pentru ambele părți, dar piloții continuă să zboare deasupra liniilor de front.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...