Specialişti: Hipertensiunea arterială - unul dintre principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară

Specialişti: Hipertensiunea arterială - unul dintre principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară atât la nivel global, cât şi în România, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor, atenţionează specialiştii din cadrul Societăţii Române de Hipertensiune Arterială cu prilejul Zilei Mondiale dedicată acestei afecţiuni.

Potrivit medicilor, hipertensiunea arterială nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect conduce la multiple complicaţii, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral şi insuficienţa cardiacă.

În contextul în care "doar" 30% dintre pacienţii trataţi pentru hipertensiune arterială au, în mod constant, valori normalizate, adică sub 140/90 mmHg, specialiştii recomandă activitate fizică susţinută - minim 30 de minute într-o zi, în cel puţin 3 zile pe săptămână, a alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume şi un aport de sare de maxim 6 grame/zi, menţinerea unei greutăţi normale sau scăderea în greutate la cei supraponderali sau cu obezitate.

De asemenea, medicii mai recomandă control medical periodic - pentru cei care nu se ştiu hipertensivi, cel puţin o dată pe an, pentru cei care se ştiu hipertensivi, ori de câte ori este nevoie până la optimizarea tratamentului şi, ulterior, la 6 luni - 1 an, dar şi respectarea schemelor de tratament instituite de medicii curanţi.

"În mod particular, mesajul pe care îl transmitem anul acesta de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale ne regăseşte în cursul desfăşurării pandemiei de COVID-19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2. (...) Hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienţi spitalizaţi pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziţia că hipertensiunea arterială ar favoriza infecţia cu SARS COV-2 şi prognosticul ei nefavorabil. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că formele severe de COVID-2 evoluează în special la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, în rândul cărora se află şi mulţi hipertensivi. Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influenţează rata de mortalitate în COVID-19", se arată în comunicatul de presă semnat de reprezentantul Societăţii Române de Cardiologie - preşedinte, prof. dr. Dragoş Vinereanu şi al Societăţii Române de Hipertensiune Arterială - preşedinte, prof. dr. Doina Dimulescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”