Speranţa de viaţă în UE, încă sub nivelul din 2019, Europa de Est - cea mai afectată

Speranţa de viaţă în UE, încă sub nivelul din 2019, Europa de Est - cea mai afectată

Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, a anunţat vineri biroul de statistică al UE.

Eurostat a raportat date preliminare pentru 2021 care arată că pandemia a avut un efect negativ, speranţa de viaţă la naştere scăzând în aproape jumătate din statele membre ale UE, într-o comparaţie anuală faţă de 2020, relatează DPA.

Cele mai grave scăderi ale speranţei de viaţă au fost raportate pentru Slovacia şi Bulgaria, cu scăderi de -2,2 ani, urmate de Letonia cu -2,1 ani şi Estonia cu -2,0 ani, comparativ cu 2020.



Într-o a doua comparaţie a datelor faţă de 2019, înainte de izbucnirea COVID-19 în Europa, Luxemburg a fost singurul stat membru al UE în care speranţa de viaţă a crescut cu +0,1 ani, potrivit Eurostat.

În cadrul aceleiaşi comparaţii de dinaintea pandemiei, între 2019 şi 2021, Eurostat nu a constatat nicio schimbare în ceea ce priveşte speranţa de viaţă în Malta şi Suedia, dar speranţa de viaţă este în continuare negativă pentru toate celelalte state membre ale UE.

Comparaţia datelor pre-pandemice arată că speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani, potrivit datelor Eurostat.

Biroul de statistică al UE defineşte speranţa de viaţă la naştere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina