Spionaj la Gazprom România. DIICOT: Patru angajați ar fi transmis secrete despre rezervele minerale din România

Spionaj la Gazprom România. DIICOT: Patru angajați ar fi transmis secrete despre rezervele minerale din România

DIICOT revine cu precizări privind perchezițiile făcute la mai multe birouri NIS Petrol, filiala Gazprom în România, sub suspiciunea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

Gazprom FOTO Shutterstock

În comunicatul de presă se precizează că au fost confiscate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind duse la audieri, împotriva a patru dintre aceștia formulându-se acuzații pentru că „au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului“.

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.“, se arată în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au descins luni, 3 octombrie, la cinci adrese din Timișoara și la trei din București.

Polițiștii de la Crimă Organizată și jandarmii au descins, sub coordonarea procurorilor DIICOT, la sediul NIS Petrol din Timișoara, companie sârbă controlată de grupul rusesc Gazprom Neft. Potrivit sursei citate, percheziții au fost realizate atât în birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) de pe Calea Torontalului din Timișoara, cât și în locuințe ale angajaților firmei din Timișoara și București.

În octombrie 2019, „Adevărul” a prezentat modul în care un dosar care viza scoaterea din ţară a unor documente secrete de către un angajat al Nis Petrol, filiala din România a Gazprom, este plimbat de cinci ani între procurori .

Cele mai grave dintre acuzaţii au fost clasate, cercetările continuând, la vremea respectivă, faţă de o angajată a Gazprom acuzată de fals.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”