Spionajul chinez, infiltrat în inima Europei. Senator belgian de extremă dreaptă lucra pentru Beijing și influența politica europeană în favoarea Chinei

Spionajul chinez, infiltrat în inima Europei. Senator belgian de extremă dreaptă lucra pentru Beijing și influența politica europeană în favoarea Chinei

Un fost senator belgian de extremă dreaptă, Frank Creyelman, a fost recrutat ca informator de către agenți chinezi ai agenției de spionaj a Ministerului Securității Statului (MSS) timp de mai bine de trei ani.

Politicianul de extremă dreaptă Frank Creyelman își folosea influența pentru China FOTO Facebook

Deconspirarea politicianului belgian arată modul în care Beijingul desfășoară operațiuni de influență pentru a modela politica în favoarea Chinei, potrivit Financial Times .

Creyelman a fost recrutat și manipulat de Daniel Woo, ofițer în cadrul agenției de spionaj a Chinei, să influențeze dezbaterile în Europa pe teme precum represiunea Chinei asupra democrației din Hong Kong și persecuția Uigurilor în Xinjiang.

În timp ce cancelarul german Olaf Scholz se pregătea să viziteze China la sfârșitul anului 2022, scrie sursa citată, Woo i-a cerut lui Creyelman să convingă doi membri de dreapta din Parlamentul European să declare public că SUA și Marea Britanie subminează securitatea energetică europeană.

"Scopul nostru este să divizăm relația SUA-Europa", îi scria Woo într-un mesaj lui Creyelman.

Corespondența dintre ofițerul chinez și politicianul belgian, obținută din surse de securitate occidentale într-o anchetă comună a Financial Times, Der Spiegel și Le Monde , detaliază modul explicit în care securitatea chineză încearcă să manipuleze discuțiile politice în favoarea Beijingului, o preocupare tot mai des semnalată de agențiile de securitate occidentale.

Operațiunea MSS în Europa evidențiază una dintre trăsăturile definitorii ale spionajului chinez: operațiuni de influență extinse, menite să modeleze dezbaterile politice, care se întind de la Ottawa și Londra la Canberra.

Washingtonul a avertizat și de mai multe ori cu privire la eforturile secrete ale Beijingului de a interveni în alegeri.

"Agenția de Securitate a Statului a petrecut decenii încercând să modeleze politica și discursul global despre China. Recrutarea și manipularea academicienilor, factorilor de decizie, liderilor de afaceri și, după cum arată acest caz, chiar și a politicienilor, sunt parte a acestei strategii", a declarat Alex Joske, consultant la McGrathNicol și autorul cărții "Spies and Lies", o carte despre MSS.

Spionul Woo operează și în România

Woo operează din filiala Zhejiang a MSS, conform oficialilor de informații din patru țări occidentale.

Informațiile serviciilor occidentale arată că Woo are acțiuni și în Polonia, dar și România. Într-un schimb de mesaje din 2021, Woo i-a spus lui Creyelman că a fost însărcinat să îl "atace pe Adrian Zenz", un cercetător care a contribuit la dezvăluirea detenției masive a minorității uigure în regiunea Xinjiang.

Foști oficiali ai serviciilor de informații americane, cu experiență în subiectul MSS, care au fost informați cu privire la schimbul de mesaje, au declarat că acestea poartă amprenta operațiunilor clasice de influență politică efectuate de către agenție.

"Ele reflectă obsesia MSS cu privire la faptul că SUA ar fi fost 'mâna neagră' din spatele mișcării de protest din Hong Kong, dorința de a căuta constant oportunități de a perturba conferințele și evenimentele pro-Taiwan în țări terțe și misiunea sa de a discredită pe cei care raportează abuzurile împotriva drepturilor omului în Xinjiang", a declarat Dennis Wilder, fost analist de top CIA pentru China și acum profesor la Universitatea Georgetown.

Cleyerman pus să îi spioneze pe secretarul general al Comisiei Europene

Cleyerman pus să îi spioneze pe secretarul general al Comisiei Europene FOTO FT

Peter Mattis, fost analist de contrainformații al CIA, a spus că acest caz ilustrează și o caracteristică a securității chineze: modul în care MSS acordă autonomie filialelor regionale.

"Acest caz arată că Beijingul și MSS furnizează direcții, dar ofițerii de informații și sursele lucrează împreună pentru a-și atinge obiectivele", a declarat Mattis, în prezent șeful think-tank-ului Jamestown Foundation.

Un fost agent CIA cu experiență în Europa a afirmat că ofițerii MSS se concentrează în general pe recrutarea sau cooptarea politicienilor de rang inferior din continent "care sunt simpatizanți cu cauza Chinei sau care beneficiază de generozitatea Chinei".

"Acești politicieni de rang inferior au acces stabilit la oficialii de rang înalt, discută în mod regulat cu ei despre subiecte sensibile și apoi, intenționat sau neintenționat, împărtășesc cu MSS ceea ce au aflat", a spus fostul agent CIA.

Creyelman, pus să scoată informații de la secretarul geneal al Comisiei Europene

Un schimb de mesaje între Woo și Creyelman arată în mod clar această strategie. Ofițerul chinez a făcut referire la eforturile anterioare de a-l viza pe Martin Selmayr, fostul secretar general al Comisiei Europene, unul dintre cei mai puternici oficiali din Bruxelles.

Nu există dovezi că China a avut succes în această operațiune, scrie Financial Times. Selmayr, în prezent șeful reprezentanței UE în Austria, a respins vehement orice implicare în această situație, adăugând că nu îi revine responsabilitatea "să explice conversații destul de dubioase între oameni de o natură evident dubioasă".

Este neclar cum și când Creyelman a fost recrutat. Relația sa cu Woo pare să fi fost gestionată în principal de la distanță, cu excepția unei călătorii în 2019 în Sanya, un oraș de pe Insula Hainan, pentru a-l întâlni pe recrutorul său. Veteran al mișcării de extremă dreaptă din Flandra din 1977, Creyelman a servit în Senatul federal între 1999 și 2007 și este acum membru de onoare al parlamentului flamand. Până vineri, el a fost liderul partidului Vlaams Belang în orașul său natal, Mechelen.

Tom Van Grieken, liderul Vlaams Belang, a declarat că acțiunile lui Creyelman sunt împotriva scopului și esenței partidului și l-a exclus pe acesta cu efect imediat. Nigel Inkster, fost șef al operațiunilor MI6 și expert în securitatea chineză , a declarat că MSS efectuează cea mai mare parte a spionajului prin departamentele provinciale, iar Zhejiang are "prioritate" pentru operațiunile în Europa.

O sursă de informații occidentale a spus că divizia MSS din Zhejiang, o provincie din estul Chinei, are aproximativ 5.000 de ofițeri de informații și întâlnește în mod obișnuit agenți la Sanya.

Un proiect plătit de chinezi pentru parlamentarul belgian

Un proiect plătit de chinezi pentru parlamentarul belgian FOTO FT

"China are o capacitate semnificativă de colectare umană și electronică la Bruxelles, care este considerat un mediu bogat în ținte datorită concentrării organizațiilor internaționale, inclusiv Comisia Europeană și NATO", a declarat Inkster, care lucrează acum pentru consultanța Enodo Economics.

Fostul agent CIA a afirmat că MSS are tendința de a risca mai mult în Europa, deoarece consideră consecințele unei eventuale rețineri sunt mai puțin severe decât în SUA.

Capitala Belgiei, vulnerabilă din cauza securității

Un fost ofițer superior de informații occidentale a spus că Bruxellesul prezintă un interes deosebit pentru că serviciile sale de securitate nu au resurse suficiente.

"Belgia a devenit un centru major pentru operațiunile de informații ale unei varietăți de state ostile din cauza ușurinței operaționale de acolo", a spus fostul ofițer superior.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a fost întrebat despre subiect, în timp ce ajungea la un summit al liderilor UE la Bruxelles, vineri.

"Găsesc asta foarte problematic", a spus el. "Ar însemna, de fapt, că unii oameni sabotează prosperitatea noastră, securitatea noastră, democrația noastră din interior, dintr-un partid care se află în parlamentul nostru, în senat... Un senator de la Vlaams Belang pe prima pagină a Financial Times - întreaga lume a văzut asta", a declarat premierul belgian.

De Croo a mai spus că a aflat despre dezvăluiri de câteva săptămâni și a fost "șocat". A spus că acest lucru arată că "extrema dreaptă poate fi o amenințare pentru societatea noastră".

Woo a discutat de mai multe ori despre bani în schimbul de mesaje, inclusiv sumele pe care le-ar plăti lui Creyelman sau altora pentru ajutorul lor. La un moment dat, Woo l-a învățat pe Creyelman cum să folosească o aplicație pentru transferul de criptomonede.

O discuție dintre Woo și Creyelman despre cryptomonede

O discuție dintre Woo și Creyelman despre cryptomonede FOTO FT

Asta din cauză că senatorul Creyelman părea să fi avut succes în îndeplinirea sarcinilor atribuite de Woo în mesaje.

În 2019, Woo i-a cerut lui Creyelman să organizeze publicarea unui articol în care să respingă protestele pro-democrație din Hong Kong.

Creyelman trebuia să racoleze jurnaliști și europarlamentari în favoarea Chinei

Creyelman a spus că ar putea plăti un jurnalist independent care ar cere cel puțin 2.000 de euro.

Jurnalistul, cu sediul în Bruxelles, James Wilson, a declarat că Creyelman l-a abordat pentru "munca în China", dar "a declinat politicos" și că scrierea de povești contra cost era "împotriva principiilor mele".

În ultimul mesaj al textelor obținute, Woo a spus că se bazează pe Creyelman să convingă doi membri ai Parlamentului European din Vlaams Belang - Tom Vandendriessche și Filip De Man - să facă declarații înainte de vizita lui Scholz.

"Am avut unele probleme lucrând pe alte canale, așa că momentan mă bazez pe europarlamentarii tăi să aducă vești bune. [Lol][Lol]", i-a scris Woo.

Vandendriessche a spus că nu a avut discuții cu Creyelman despre problema respectivă.

De Man a refuzat să comenteze dacă a discutat problema cu Creyelman.

Woo nu a putut fi contactat la mai multe numere de telefon și adrese de e-mail pe care le-a folosit, iar Ambasada chineză din Bruxelles a declarat că nu știe nimic despre aceste de evenimente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?