Spionii ruşi reţinuţi în Olanda, bănuiţi de un atac cibernetic asupra Agenţiei Mondiale Antidoping

Spionii ruşi reţinuţi în Olanda, bănuiţi de un atac cibernetic asupra Agenţiei Mondiale Antidoping

Doi agenţi ruşi - suspectaţi că au încercat să spioneze un laborator elveţian căruia i-a fost încredinţată analiza agentului neurotoxic Noviciok utilizat, potrivit Londrei, în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (sud-vestul Angliei) - reţinuţi primăvara trecută în Olanda sunt suspecţi şi în cazul unei tentative de atac cibernetic asupra Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), potrivit procuraturii din Berna, transmite sâmbătă EFE.

Ministerul Public din oraşul elveţian a confirmat informaţia pentru cotidianele olandez NRC şi elveţian Tages-Anzeiger, care publică sâmbătă aceste date.

În septembrie 2016, AMA/WADA, al cărei sediu european se află la Lausanne (Elveţia), a confirmat că a fost victima unui atac cibernetic din partea unui grup de piraţi informatici ruşi autointitulat 'Fancy Bear', care a avut acces la informaţii despre sportivi, inclusiv la date medicale confidenţiale. AMA/WADA a considerat că Rusia se află în spatele acestui atac ca represalii faţă de raportul agenţiei care a dezvăluit dopajul patronat de statul rus şi la care au recurs atleţi din această ţară, notează EFE.

Se crede că grupul Fancy Bear este asociat agenţiei de informaţii militare a Rusiei (GRU), din care făceau parte - potrivit guvernului britanic - cei doi ruşi suspectaţi de tentativa de asasinat asupra lui Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury.

Ministerul Public al Confederaţiei Elveţiene a declarat sâmbătă că agenţii ruşi reţinuţi în Olanda făceau obiectul unei anchete din martie 2017 pentru "atac cibernetic împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping".

"Ancheta este condusă pe baza unei suspiciuni de spionaj politic", a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului, Linda von Burg. Procurorul general a cerut Ministerului Justiţiei din Elveţia să autorizeze punerea sub urmărire a acestor persoane ca urmare a incidentului de la Agenţia Mondială Antidoping, a adăugat Von Burg. AMA/WADA a refuzat să comenteze. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...