Sport - dopaj: USADA a denunțat "nivelul halucinant al corupției" în Rusia

Agenția americană antidoping (USADA) a denunțat "nivelul halucinant al corupției" în Rusia, evidențiat de raportul McLaren, și a îndemnat mișcarea sportivă internațională să aibă o reacție comună, scrie AFP.

"Raportul McLaren a demonstrat, dincolo de o îndoială rezonabilă, nivelul halucinant al corupției domnind în rândul sportului rus și al guvernului rus", a declarat directorul USADA, Travis Tygart.

"Acum trebuie să reacționăm, împreună la nivel internațional, împreună cu toți cei care cred cu adevărat în spiritul olimpismului, pentru a ne asigura că acest nivel de criminalitate, nemaiîntâlnit până acum, nu va mai amenința în viitor sporturile pe care le iubim", a spus el.

Tygart nu a cerut public excluderea Rusiei de la JO 2016 de la Rio (5-21 august). El însă a trimis sâmbătă o scrisoare, semnată împreună cu omologul său de la agenția canadiană antidoping, un apel către președintele CIO, Thomas Bach, pentru excluderea totală a sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Dezvăluirea acestei inițiative, chiar înainte de publicarea raportului McLaren, a declanșat o polemică.

În raportul său cerut de Agenția mondială antidoping, juristul canadian Richard McLaren a subliniat că laboratoarele antidoping din Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui ''sistem de dopaj de stat securizat'', ''condus, controlat și supervizat'' de ministerul rus al Sporturilor, ''cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse''.

De asemenea, comisia de anchetă independentă a Agenției mondiale antidoping indica faptul că eșantioane de la controalele antidoping efectuate la Mondialele de atletism din 2013 de la Moscova au fost schimbate înainte ca Federația internațională de atletism (IAAF) să le recupereze pentru a le analiza.

''La sfârșitul Mondialelor de la Moscova, laboratorul (din Moscova) a pus deoparte eșantioane pozitive care urmau să fie schimbate prin înlocuirea urinei, înainte ca ele să fie trimise unui alt laborator potrivit instrucțiunilor IAAF'', se arată în raportul McLaren.

În noiembrie 2015, Rusia a fost suspendată de Federația internațională de atletism (IAAF) din toate competițiile, inclusiv JO 2016.

AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Teodora Oprea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia