Stâlpii Creației, varianta întunecată, realizată de telescopul James Webb: „Figuri fantomatice sar prin cosmos”

Stâlpii Creației, varianta întunecată, realizată de telescopul James Webb: „Figuri fantomatice sar prin cosmos”

Telescopul spațial James Webb a surprins partea întunecată a Stâlpilor Creației, de obicei eterici, aflați la 6.500 de ani lumină distanță, în Nebuloasa Vulturului, relatează CNN .

Telescopul spațial James Webb a realicat o nouă imagine cu Stâlpiii Creației Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a realicat o nouă imagine cu Stâlpiii Creației Foto: NASA

Săptămâna trecută, observatorul spațial a prezentat o imagine strălucitoare în infraroșu a turnurilor emblematice, care sunt făcute din praf și gaz interstelar și care strălucesc cu stele tinere.

Structurile tridimensionale sunt la fel de masive pe cât par, având aproximativ 5 ani lumină lungime. (Un an lumină înseamnă aproximativ 9,66 trilioane de km.)

În cea mai recentă imagine a lui Webb, care a surprins caracteristica emblematică în lumina infraroșie medie, praful cenușiu și „catifelat” seamănă cu o încrengătură răsucită de figuri fantomatice care „sar” prin cosmos. Stelele sunt ascunse de praf, dar unele dintre ele străpung întunericul în lumină roșie.

Este o perspectivă cu totul nouă asupra cerului observată pentru prima dată de Telescopul Spațial Hubble al NASA în 1995 și apoi în 2014.

Lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, ceea ce face din Webb „detectivul nostru care poate spiona astfel de aspecte ascunse ale universului”. Noua imagine, realizată de Instrumentul Mid-Infrared de la Webb, sau MIRI, surprinde mai multe detalii despre praful și structura pe care o au Stâlpii Creației.

Deși mii de stele s-au format în cadrul stâlpilor și, de obicei, strălucesc ca trăsătură centrală, lumina lor nu poate fi detectată în lumina infraroșie medie. În schimb, MIRI spionează doar cele mai tinere stele care nu și-au pierdut suprafața exterioară de praf și care strălucesc ca rubinele. Stelele albastre din imagine reprezintă stele mai vechi care au rămas fără straturile de gaz și praf.

Capacitatea de infraroșu mediu a lui Webb poate identifica detaliile din gazul și praful stâlpilor și din zona ce îi înconjoară. Pe fundalul imaginii, regiunile de praf dens sunt reprezentate cu gri, în timp ce regiunea roșie, asemănătoare orizontului, este locul în care se află praful mai rece și mai difuz.

Spre deosebire de multe dintre imaginile recente ale lui Webb, nicio galaxie nu strălucește în fundal, deoarece lumina lor îndepărtată nu este capabilă să pătrundă.

Perspectiva în infraroșu mediu cu Stâlpii Creației va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine procesul de formare a stelelor de-a lungul a milioane de ani în această „pepinieră stelară”.

Alte telescoape, inclusiv telescopul spațial Spitzer, au observat stâlpii pe diferite lungimi de undă de lumină. Fiecare nouă obersare asupra scenei iconice dezvăluie noi aspecte, mai multe detalii și măsurători precise ale gazului, prafului și stelelor din interior, permițând o mai bună înțelegere a acestei regiuni uluitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Voi vedeți ce a făcut China pe o insulă „geamănă” cu Taiwanul?

5 Moartea suspectă a celor două soții ale ONG-istului Beniamin Lup. Anchete în România și Republica Moldova