Standard & Poor's i-a retras Marii Britanii calificativul maxim; ratingul a fost redus la AA, cu perspectivă negativă

Standard & Poor's i-a retras Marii Britanii calificativul maxim; ratingul a fost redus la AA, cu perspectivă negativă

Agenția de rating Standard & Poor's (S&P) i-a retras luni Marii Britanii calificativul maxim "AAA", pe care l-a redus până la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor generate de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, relatează agenția EFE.

"În opinia noastră, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai puțin previzibil și stabil în Marea Britanie", au afirmat reprezentații agenției într-un comunicat.

Perspectiva negativă reflectă riscurile viitoare legate de "perspectivele economice" britanice", precum și "rolul lirei sterline drept monedă de rezervă", a indicat S&P.

Analiștii agenției consideră că ieșirea Londrei din blocul comunitar poate deteriora condițiile de finanțare pentru Marea Britanie, deși țara păstrează o dependență "extrem de ridicată" de această finanțare.

Efectele referendumului de joia trecută vor afecta creșterea Produsului Intern Brut (PIB) britanic, precum și balanța fiscală și echilibrul între exporturi și importuri, potrivit S&P.

Agenția menționează, în plus, "problemele constituționale pentru ansamblul țării", care pot duce la situația ca Scoția sau Irlanda de Nord să câștige la referendum opțiunea de a rămâne în Uniunea Europeană.

"Rezultatul Brexitului poate duce la o deteriorare a performanței economice a Marii Britanii, inclusiv în amplul său sector de servicii financiare, care are cea mai mare contribuție în privința locurilor de muncă și facturilor publice", au precizat reprezentanții agenției.

"Ar putea, de asemenea, să dea naștere la o criză constituțională, dacă se ajunge la un al doilea referendum privind independența Scoției", se menționează în comunicatul agenției.

Pentru analiștii S&P, "lipsa de claritate în privința acestor probleme cheie va mina încrederea și investițiile în Marea Britanie".

La finele săptămânii trecute, și agenția Moody's a anunțat că a modificat perspectiva ratingului Marii Britanii de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinii declanșate de rezultatul referendumului de joi, în care britanicii au decis ieșirea țării lor din Uniunea Europeană.

Lira sterlină, care vineri a scăzut cu 8% după aflarea rezultatului referendumului, a revenit luni pe pierdere și s-a depreciat cu 2,98% în raport cu dolarul american.

Vineri, în prima sesiune bursieră după referendum, FTSE-100, índicele principal al Bursei de la Londra, a căzut cu 3,15 %, în timp ce luni s-a depreciat cu 2,55%.

În încercarea de a transmite un mesaj de încredere, ministrul britanic al Economiei, George Osborne, a ieșit luni pentru prima dată după referendum la declarații și a dat asigurări că Marea Britanie este într-o poziție "solidă" pentru a face față provocărilor pe care le presupune Brexitul.

În opinia sa, măsurile de ajustare luate de Guvern în ultimii ani au permis ca finanțele britanice "să fie solide și stabile".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...