Statele Unite înapoiază Italiei o statuie furată în Roma, în 1983, și vândută ilegal la New York

Statele Unite înapoiază Italiei o statuie furată în Roma, în 1983, și vândută ilegal la New York

Statele Unite au început miercuri repatrierea în Italia a unei statui furate în Roma, în 1983, și vândută ilegal în New York, în 2001, potrivit procurorilor federali din districtul sud al orașului american, relatează EFE.

Într-un comunicat de presă, procuratura new-yorkeză a explicat că statuia de marmură 'Torlonia Peplophoros', sustrasă din Villa Torlonia — care a fost reședința personală a lui Benito Mussolini între 1925 și 1943 — a fost trimisă înapoi în Italia după ce ultimul său proprietar a returnat-o în mod voluntar FBI, în 2015, când a aflat că aceasta era furată.

Cumpărătorul, care a achiziționat-o pentru 75.000 de dolari, a realizat situația când a încercat să vândă statuia printr-o casă de licitații care i-a relevat adevărata sa origine.

Potrivit comunicatului, în 1797, un faimos bancher al Vaticanului, numit Giovanni Torlonia, a cumpărat în Roma casa care acum este cunoscută ca Villa Torlonia.

Statuia, care reprezintă o femeie îmbrăcată cu o tunică din Grecia antică, a fost furată din vilă în noaptea de 11 noiembrie 1983 alături de alte 15 statui și obiecte.

Familia Torlonia a fost proprietarul reședinței până în 1977, când municipalitatea Romei a cumpărat, restaurat și, un an mai târziu, a deschis-o publicului, expunând numeroase opere de artă de mare importanță culturală.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

2 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

3 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

4 Așa o fi?

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile