Statele Unite nu vor cere familiei Rockefeller returnarea unei tapiserii care reproduce ''Guernica'', de Picasso

Statele Unite nu vor cere familiei Rockefeller returnarea unei tapiserii care reproduce ''Guernica'', de Picasso

Statele Unite nu vor cere familiei Rockefeller să returneze ONU o tapiserie care reproduce tabloul "Guernica", de Pablo Picasso, a declarat luni noua ambasadoare a SUA la ONU, unde retragerea lucrării a suscitat o puternică emoţie, informează AFP.

"Tot ce pot spune este să mulţumesc Fundaţiei Rockefeller pentru că a împrumutat Organizaţiei Naţiunilor Unite această magnifică tapiserie. Nu-i voi căuta pentru a discuta despre asta. Dar îmi va lipsi să nu o mai văd aici", a declarat într-o conferinţă de presă Linda Thomas-Greenfield, a cărei ţară prezidează în martie Consiliul de Securitate.

Thomas-Greenfield a fost întrebată de AFP dacă intenţionează să-l sune pe Nelson Rockefeller Junior, care în februarie - dintr-un motiv necunoscut - a retras tapiseria, pentru a-l face să se răzgândească.

Comandată în 1955 de Nelson Rockefeller şi realizată de Jacqueline de La Baume-Durrbach, această monumentală tapiserie, care reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de către Germania nazistă şi Italia fascistă, a fost împrumutată Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1984.

Retragerea tapiseriei a stârnit o mare emoţie la sediul ONU, printre cei care au deplâns pierderea figurând şi Secretarul General al Naţiunilor Unite. "Este oribil, oribil", a declarat Antonio Guterres unei jurnaliste a postului de televiziune CBS.

Pentru a umple golul lăsat de plecarea tapiserie dintr-o locaţie strategică şi fără echivalent în sediul organizaţiei, secretariatul ONU se aşteaptă acum la o "bătălie" acerbă între ţările membre care doresc să-şi promoveze artiştii.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…