Statuia căpitanului Hamilton, înlăturată din oraşul neozeelandez care-i poartă numele

Statuia căpitanului Hamilton, înlăturată din oraşul neozeelandez care-i poartă numele

O statuie din bronz a căpitanului Hamilton, comandant din secolul al XIX-lea, a fost dată jos de pe soclu în oraşul din Noua Zeelandă care-i poartă numele, informează vineri dpa.

Statuia căpitanului Hamilton a fost înlăturată după o cerere a tribului local maori, Waikato-Tainui, a anunţat Consiliul oraşului Hamilton într-un comunicat emis vineri.

Căpitanul Hamilton a fost un comandant naval care a condus un escadron în timpul Războaielor din Noua Zeelandă, în anii 1860. Războaiele au dus la o confiscare pe scară largă de teritorii de către guvernul colonial, cu mai mult de 2.000 de maori ucişi.

Exista riscul ca statuia să fie vandalizată în contextul demersurilor globale de a înlătura statuile controversate, a explicat consiliul.

Primarul Paula Southgate a declarat că mai mulţi oameni au considerat statuia lipsită de consideraţie din punct de vedere personal şi cultural.

"Nu putem ignora ce se întâmplă peste tot în lume şi nici nu ar trebui. Într-o perioadă în care încercăm să construim toleranţa şi buna înţelegere între culturi şi în comunitate, nu cred că statuia (lui Hamilton) ne ajută să creăm punţi de legătură", a spus ea.

Consiliul oraşului lucrează cu populaţia locală maori pentru o revizuire a numelor sensibile de locuri şi de oraşe.

Mai devreme săptămâna aceasta, Partidul politic Maori a cerut demararea unei anchete guvernamentale care să se concentreze pe identificarea şi înlăturarea monumentelor, statuilor şi denumirilor din perioada colonială. Copreşedinta Debbie Ngarewa-Packer a declarat că este timpul să fie sărbătoriţi cei care au luptat pentru pace, dreptate şi libertate.

"Nu mai putem promova oameni care şi-au dedicat vieţile colonialismului şi oprimării indigenilor şi negrilor drept modele sau simboluri de veneraţie şi mândrie", a subliniat ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”