Statul Major ucrainean: Luptele continuă să se concentreze în Donbas şi Mariupol, fără schimbări majore

Statul Major ucrainean: Luptele continuă să se concentreze în Donbas şi Mariupol, fără schimbări majore

În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea prorusă Donbas (est), regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol, a informat miercuri Statul Major general al forţelor armate ucrainene, transmite EFE.

Forţele ruse realizează operaţiuni ofensive în zona operaţională orientală pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk, plus în Herson, şi pentru a menţine coridorul terestru între aceste teritorii şi Crimeea ocupată.

Pentru a asigura aceste poziţii, ruşii folosesc sisteme de război electronic pentru a suprima semnalele radio, a declarat Statul Major ucrainean, citat de agenţiile locale.

În Doneţk, trupele de ocupaţie îşi concentrează principalele eforturi asupra continuării ofensivei pentru a prelua controlul total al oraşului Rubijne şi a captura localităţile Liman şi Sievierodoneţk.

În oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ruşii blochează unităţile din Ucraina care rezistă în oţelăria Azovstal, formate din câteva sute de militari, în marea lor majoritate având legături cu regimentul Azov.

Cu sprijinul artileriei şi al tancurilor, continuă operaţiunile de asalt, dar şi atacurile cu rachete şi bombardarea acestor instalaţii, a informat armata ucraineană.

Armata rusă îşi continuă ofensiva şi în Nikolaev (Mikolaiv), la est de oraşul-port Odesa, care a fost atacat marţi cu mai multe rachete.

Între timp, în regiunea Transnistria din Republica Moldova situaţia continuă să fie tensionată, potrivit Statului Major ucrainean, care a dat asigurări că unităţi desfăşurate aici de armata rusă sunt în plină pregătire de luptă.

Conducerea armatei ucrainene a mai informat că forţele ruse continuă să distrugă infrastructura civilă din Ucraina, lansând rachete şi bombe, şi încearcă încontinuu să întrerupă evacuările de civili din zonele atacate.

În ultima zi, unităţi ale apărării aeriene ucrainene au doborât patru drone de tip Orlan-10 şi un elicopter rusesc Mi-24.

În regiunile Doneţk şi Lugansk, ucrainenii au respins două atacuri inamice, au distrus 12 tancuri de luptă, patru sisteme de artilerie, 19 vehicule blindate de luptă şi şapte camioane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”