Statul polonez vrea să cumpere "Dama cu hermină" a lui Leonardo da Vinci

Statul polonez vrea să cumpere de la familia princiară Czartoryski cel mai celebru tablou expus în Polonia, "Dama cu hermină" a lui Leonardo da Vinci, a anunțat un ministru adjunct al culturii în marja unei dezbateri bugetare, relatează miercuri AFP.

Sursa foto: galeriadearta.com

În contextul în care Parlamentul discută despre crearea de rezerve financiare destinate achiziționării de bunuri culturale, ministrul adjunct Jaroslaw Selin a confirmat marți seară acest plan, dezvăluit inițial de cotidianul Rzeczpospolita.

"Statul polonez, și deci națiunea poloneză, va fi proprietara unei colecții de opere de artă printre cele mai prețioase din lume, cu acest celebru tablou pe care numeroși istorici de artă îl consideră superior Giocondei de la Luvru", a declarat el răspunzând unei întrebări.

Colecția, una dintre cele mai vechi și mai bogate din Europa, a fost începută în 1801 de prințesa Izabela Czartoryska pentru a reuni și conserva opere de artă poloneze și europene, în contextul în care țara sa era dezmembrată și ocupată de trei puteri vecine.

Aceasta aparține Fundației Czartoryski, al cărei consiliu este prezidat de fondatorul său, prințul Adam Karol Czartoryski, care trăiește la Madrid. Operele din colecție sunt conservate astăzi la Muzeul Național din Cracovia, care ține de Ministerul Culturii.

Întrebat de AFP, ministerul s-a limitat să precizeze că șeful său, Piotr Glinski, "a anunțat demersuri vizând stabilirea definitivă a statutului colecției", ceea ce impune "soluții decise în comun" cu prințul Czartoryski.

Practic, instituția lasă să se înțeleagă că este vorba despre garantarea faptului că colecția nu va părăsi niciodată Polonia, ceea ce pare posibil atât timp cât aparține Fundației.

"Intenția ministrului culturii și a patrimoniului național este de a o păstra în Polonia pentru generațiile viitoare", precizează ministerul într-un email adresat AFP.

Valoarea colecției, care reunește mai multe zeci de mii de obiecte, este dificilă și se estimează că ar fi de circa 2 miliarde de euro. "Dama cu hermină" este asigurată pentru circa 350 de milioane de euro, indică Rzeczpospolita.

Potrivit președintelui Fundației Czartoryski la Cracovia, Marian Wolski, transferul ipotetic al colecției către stat s-ar putea lovi de obstacole legale. Atât statutul Fundației, cât și actul său fondator stipulează că colecția este "netransferabilă și indivizibilă", a declarat pentru AFP. "Juriștii noștri ne spun că aceste principii nu pot fi modificate", a adăugat el.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

3 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic