Steaua lui David în Paris. Culisele operațiunii serviciilor secrete rusești. Cum au ajuns să fie implicați cetățeni moldoveni

Steaua lui David în Paris. Culisele operațiunii serviciilor secrete rusești. Cum au ajuns să fie implicați cetățeni moldoveni

Cele 250 de stele ale lui David desenate de câțiva cetățeni moldoveni la finalul lui octombrie 2023, pe mai multe clădiri din Paris, au legătură cu o rețea de propagandă rusă cunoscută sub numele de Doppelgänger. Portalul EU vs Disinfo analizează incidentul.

Nu este prima dată când dezinformarea rusă folosește graffiti-uri. FOTO: Colaj EU vs Disinfo

Dezinformarea pro-Kremlin estompează linia dintre zona digitală și spațiul fizic, amplificând online imagini ale graffiti-urilor pentru a alimenta antisemitismul offline, încercând în același timp să provoace discordie și frământări sociale”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene - EU vs Disinfo.

Când vine vorba de încercări intenționate de a manipula spațiul informațional, granițele dintre digital și fizic pot fi uneori estompate - spun specialiștii europeni.

Incidentul cu cetățenii moldoveni care au realizat grafitti-urile cu steaua lui David pe ziduri în Paris este un exemplu grăitor al modului în care această intersecție poate fi exploatată în scopuri înșelătoare și manipulatoare.

În octombrie, în jur de 250 de stele albastre ale lui David - asemănătoare cu cea de pe steagul israelian - au apărut pe clădiri din Paris și suburbiile sale.

După ce au prins și au chestionat doi cetățeni moldoveni în legătură cu primul val de desene, poliția și serviciile de informații franceze bănuiesc acum că operațiunea ar putea fi o piesă clasică a mecanismului rusesc de dezinformare .

Cetățeni moldoveni angajați de Rusia

La final de octombrie, în jur de 250 de stele albastre ale lui David - asemănătoare cu cea de pe steagul israelian - au apărut pe clădiri din Paris și suburbiile sale, a relat BBC News .

În timp ce politicienii au făcut comparații cu graffiti-urile din epoca nazistă, care aveau ca scop de a însemna casele evreilor, anchetatorii au subliniat că stelele lui David au fost distribuite aleatoriu, fără nicio legătură evidentă cu etnia proprietarilor imobilelor respective.

De asemenea, mesajul a fost confuz: este posibil ca un steag albastru israelian, sau cel puțin similar cu acesta, să fie văzut ca un semn pro-evreiesc. „Cu siguranță orice antisemit autentic ar fi găsit o modalitate mai clară de a-și exprima ura”, arată sursa citată.

„După ce au prins și au chestionat doi cetățeni moldoveni în legătură cu primul val de șabloane, poliția și serviciile de informații franceze bănuiesc acum că operațiunea ar putea fi o piesă clasică a dezinformatsiya (dezinformației) rusă”, scrie BBC.

Potrivit unui comunicat al parchetului, graffiti-ul a fost de două cupluri separate. Din urmărirea telefonului, procurorii cred că ambele cupluri au primit comenzi de la aceeași persoană.

„În această etapă nu este exclus ca graffiti-ul să fi fost realizat la ordinele exprese ale unei persoane care locuiește în străinătate”, a precizat procuratura.

Om de afaceri pro-rus din Moldova

Jurnaliști francezi care au avut acces la anchetă merg mai departe. Ei arată spre un om de afaceri pro-rus din Republica Moldova. Potrivit ziarului Le Monde, operațiunea de graffiti este legată de o rețea de propagandă rusă de lungă durată, cunoscută sub numele de Doppelgänger.

În iunie, Le Monde a scris o serie de articole despre Doppelgänger, despre care spunea că a folosit roboți informatici pentru a inunda rețelele sociale cu știri false. La acea vreme, scopul principal era subminarea sprijinului acordat de țărilor occidentale Ucrainei.

Potrivit Le Monde, ambele cupluri care au desenat graffiti-ul Steaua lui David au fost însoțite de un fotograf a cărui sarcină era să pună imaginile imediat online. Ziarul spune că imaginile au apărut pentru prima dată doar pe conturi legate de rețeaua Doppelgänger.

Poliția franceză spune că primul cuplu - care a fost arestat - a susținut că a fost în vacanță la Paris când au fost abordați de un bărbat, care i-a auzit vorbind rusă și le-a oferit o mică sumă de bani pentru a realiza graffiti-ul. Acest cuplu așteaptă în prezent deportarea. Al doilea cuplu a părăsit țara înainte de a putea fi reținut. Fotograful sau fotografii rămân neidentificați.

Citând surse din anchetă, Le Monde a spus că modus operandi de reducere a costurilor folosind freelanceri prost plătiți - este tipic pentru serviciile secrete ruse de astăzi, care au fost puternic lovite de expulzarea spionilor din capitalele occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina.

În ceea ce privește scopul Operațiunii Steaua lui David, la fel ca toate dezinformările, se pare că a fost de a semăna confuzie și anxietate. Faptul că simbolul ar putea fi fie pro-sau anti-israelian a făcut dezinformarea cu atât mai interesantă: astfel ambele părți ar fi suspecte.

Graffiti din Spania - steagul Ucrainei tăiat cu mesajul „fără drapeluri”. FOTO: EU vs Disinfo

Graffiti din Spania - steagul Ucrainei tăiat cu mesajul „fără drapeluri”. FOTO: EU vs Disinfo

Campanie manipulativă cu două fațete

Conform EU vs Disinfo, această campanie manipulativă a avut două fațete: cea fizică – adică realizarea a peste 250 de stele ale lui David pe clădiri din Paris – și cea digitală, care amplifica incidentul în mediul online pentru a exploata tensiunile dintre populațiile musulmane și evreiești din Europa.

Serviciile de informații franceze suspectează acum că graffiti-ul a fost o încercare a Rusiei de a destabiliza scena politică internă franceză.

„Nu este prima dată când ecosistemul de manipulare a informațiilor pro-Kremlin folosește graffiti-uri în orașele europene. Astfel de acte par a fi eforturi conștiente de a estompa liniile dintre spațiile fizice și cele digitale. Începând cu 24 februarie 2022, EUvsDisinfo a identificat încercări similare de a răspândi imagini cu graffiti pentru a eroda sprijinul public pentru Ucraina sau pentru a crea breșe în societățile europene. În unele cazuri, imaginile răspândite de conturile pro-Kremlin au fost în întregime fabricate și nu au existat niciodată în spațiul fizic, estompând astfel și mai mult această graniță”, se arată în analiza citată.

În timp ce Ucraina este adesea ținta principală pentru manipulare și dezinformare, propagandiștii pro-ruși au folosit tactici similare pentru a amplifica artificial răspândirea imaginilor reale sau fabricate, în special graffiti, în Balcanii de Vest și în alte țări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?