STENOGRAME EXPLOZIVE: SUA, NATO, Germania și UE au cerut Ucrainei să lase Rusia să ANEXEZE Crimeea

STENOGRAME EXPLOZIVE: SUA, NATO, Germania și UE au cerut Ucrainei să lase Rusia să ANEXEZE Crimeea

Statele Unite, Germania, NATO și Uniunea Europeană au cerut guvernului de la Kiev să nu reacţioneze la anexarea Crimeei, scrie EU Oberver care spune că aşa ar arăta stenogramele unei reuniuni de criză, ţinute acum doi ani de liderii Ucrainei, transmite Radio France Internationale, citat de Flux24.

Reuniunea, prezidată de președintele de atunci Oleksandr Turcinov, a avut loc la o săptămână după ce fostul președinte Viktor Ianukovici a căzut de la putere și la o zi după ce forțele speciale ruse au confiscat clădiri guvernamentale în Crimeea.

Turchynov a dorit să declare stare de război și să declanşeze operaţiuni militare.

Dar miniștri și alţi participanţi la discuții l-au avertizat că Ucraina nu putea face acest lucru singură și că Occidentul nu ar ajuta Kievul într-o asemenea situaţie.

Arseni Yatsenyuk, care de-abia preluase conducerea guvernului,  a  spus că este "păcat" că Statele Unite  au retras două nave de război ale Flotei a şasea, care au fost staționate în Marea Neagră.

Întrebat de Turchynov dacă NATO  se teme să ajute Ucraina, premierul a răspuns: "În mediul de astăzi, în mod clar."

El a afirmat că statele occidentale doresc să evite un conflict militar cu Rusia, în mijlocul Europei.

Iulia Timoșenko, fost premier care tocmai fusese eliberată din închisoare și care a participat la întâlnire cu titlu informal, a  spus că situaţia din Crimeea semăna cu cea din Georgia din 2008.

Războiul din 2008 a început atunci când luptători controlaţi de Rusia au atacat trupele georgiene din regiunea separatista Osetia de Sud . Când preşedintele georgian, Mihail Saakasvili,  a declanşat o ofensivă spre capitala Osetiei de Sud, Țhinvali, Rusia a invadat Georgia. Saakașvili a crezut că SUA sau NATO îl vor ajuta. Dar nimeni nu a facut-o, a atras atenţia Timoşenko.

Iar Valentin Nalivaicenko, șeful informaţiilor la cabinetul lui Turchynov, a repetat avertizarea: "Americanii si germanii -  toţi ne cer într-o singură voce să nu înceapă nici o acțiune, deoarece,  după cum o arată informaţiile lor, Putin va folosi aceasta pentru a începe o invazie teren pe scară largă."


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 O dare în gât profi...

4 ULTIMA ORĂ Rusia a început să-și evacueze ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucra…

5 „Dragă Marian, ai 3 ani de școală” / Replica medicului Vasi Rădulescu după ce a fost atacat de Godină