Știa alfabetul la 14 luni/La numai 4 ani, o fetiță din Marea Britanie are un IQ comparabil cu al lui Einstein

Știa alfabetul la 14 luni/La numai 4 ani, o fetiță din Marea Britanie are un IQ comparabil cu al lui Einstein

Micuța Dayaal Kaur nu are decât 4 ani, dar impresionează deja prin inteligența și umorul său. Se spune că savanții Stephen Hawking și Albert Einstein au avut un IQ de 160, dar la numai 4 ani, fetița de origine indiană care trăiește în Marea Britanie a ajuns deja la un scor al inteligenței de 142 și a fost inclusă în clubul exclusivist MENSA, al persoanelor considerate deosebit de inteligente.

Raj și Sarbjit Singh locuiesc în Great Barr, un cartier din nordul Birmingham-ului. Nici nu bănuiau potențialul intelectual al fiicei lor atunci când s-a născut, dar acum se pare că trăiesc în casă cu un adevărat geniu, scrie presa britanică .

Știa alfabetul la 14 luni

Părinții au remarcat inteligența fiicei lor la numai câteva luni după naștere. Împlinise un an și o lună, iar tatăl său i-a spus într-o zi cifra „1” . Ea a răspuns imediat „2”, apoi tatăl a spus „3”, fetița a continuat cu „4” și tot așa până la 15, a povestit tatăl.

O lună mai târziu, când avea 14 luni, putea spune alfabetul, iar până la 2 ani știa deja numele tuturor planetelor și punea adesea întrebări al căror răspuns părinții trebuiau să-l caute de Google!

Însă fetița nu era doar un burete care absorbea informațiile din jur, ea a dovedit foarte timpuriu că înțelege lumea înconjurătoare, că poate socializa. Asimila cuvinte cu ușurință și putea să dialogheze cu părinții săi. „Cu Dayaal am vorbit mereu ca adulții, fără a folosi limbaj de bebeluși, indiferent ce i-aș fi zis, ea înțelegea, fie că era vorba de pus ceva la gunoi sau de a merge la culcare”, spune tatăl.

Putea să urmărească filme precum „Marțianul”, îi înțelegea subiectul și momentele comice.

Sociabilă și cu simțul umorului

Odată, erau la supermarket și a Dayaal a început să intre în vorbă cu oamenii, întrebându-i despre copiii lor și câți ani au. „Oamenii se întorceau către mine și mă întrebau câți ani are și eu le spuneam că 2”, a povestit bărbatul.

Când a ajuns la creșă, diferența enormă dintre ea și copiii de vârsta ei a alarmat-o pe directoare, încât aceasta le-a scris părinților spunându-le că fetița este „deasupra tuturor posibilităților pe care creșa i le poate oferi”.

Directoarea a mărturisit că în 15 ani de experiență nu a întâlnit un copil asemănător, iar fetița nu numai că era foarte inteligentă, dar și sociabilă și cu simțul umorului.

O inteligență rară

Raj și Sarbjit, părinții fetiței, au încercat să găsească un cadru potrivit pentru a răspunde nevoilor sale și pentru a-i antrena abilitățile, dar și-au dat seama că întâmpină dificultăți. În aceste condiții, când erau în lockdown, părinții au decis să plătească un test online MENSA, o organizație specializată în evaluarea inteligenței.

Și de data aceasta micuța l-a impresionat pe psihologul de la MENSA.

„Stăteam afară din cameră, lângă scări, și o auzeam pe Lynn Kendall (psihologul de la MENSA) râzând cu Dayaal, iar când ne-am întors înăuntru, psihologul ne-a spus: trebuie să vă așezați ca să auziți ce o să vă spun”, a povestit tatăl.

Rezultatul testului a plasat-o pe Dayaal în „categoria superioară a celor superiori”. IQ-ul ei a fost evaluat la 142. Iar atunci când a făcut testul nici măcar nu împlinise 4 ani, avea 3 ani și 11 luni.

Dayaal face parte din acea proporție de numai 0,01 la sută din populație constituită din persoane cu inteligența mult peste medie.

În ciuda vârstei sale fragede, micuța are capacitatea de a recunoaște cuvinte și a face calcule ca un copil de 5 ani. Iar competențele sale continuă să se îmbunătățească. Astăzi știe deja să rezolve ecuații matematice simple.

Ar putea lua Nobelul sau ar putea lucra într-o cafenea

Un asemenea avans pe care Dayaal l-a luat în fața celorlalți este adesea dificil de administrat la această vârstă. Tatăl, care lucrează într-o școală, și mama, care este avocată, au căutat o instituție de învățământ potrivită pentru copilul lor prodigios. Li s-a propus un loc într-o școală privată, dar costurile acolo ar fi fost peste posibilitățile materiale ale familiei.

În cele din urmă, copilul a fost acceptat la o școală locală, iar părinții vor acum ca fetița să treacă într-o clasă mai mare, pentru a fi stimulată intelectual.

Deplin conștienți de-acum de potențialul intelectual al lui Dayaal, părinții ar vrea ca ea să crească normal, astfel încât să se dezvolte, dar fără a fi presată să-și folosească la maximum capacitățile.

„Dayaal ar putea deveni un viitor lider mondial sau ar putea câștiga un premiu Nobel pentru pace, dar la fel de bine ar putea lucra într-o cafenea sau și-ar putea face meseria pe care o visează, fie că ar fi vorba de a avea grijă de grajduri în spațiu! Este vorba despre ceea ce vrea ea și, atât timp cât are un zâmbet pe față, asta este tot ceea ce contează, nu IQ-ul ei”, spune tatăl.

Dayaal mai are o soră mai mică, Kalyaan, în vârstă de 18 luni, care pare să-i calce deja pe urme. Să fie vorba despre o generație de mici genii?



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...