Știrbu (PNL): Rectificarea bugetară lasă cu ochii-n soare cultura românească fix în anul premergător Centenarului

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, liberalul Gigel Știrbu, afirmă că, prin cea de-a doua rectificare bugetară, Guvernul "ignoră necesitățile Ministerului Culturii și taie bugetul acestuia cu 27,8 milioane lei" în anul premergător Centenarului Marii Unirii, fapt ce "creează serioase dificultăți" pentru finanțarea proiectelor necesare serbării evenimentului.

"Cea de-a doua rectificare bugetară anunțată prin comunicatul Ministerului Finanțelor Publice lasă cu ochii-n soare cultura românească fix în anul premergător Centenarului Marii Uniri. Astfel, în goană după bani, Guvernul Tudose ignoră în totalitate necesitățile Ministerului Culturii și taie bugetul acestuia cu 27,8 milioane lei. Proporțiile dezastrului sunt cu atât mai mari cu cât, în anul 2018, România serbează 100 de ani de la Marea Unire, iar aceasta rectificare negativă operată la nivelul ministerului creează serioase dificultăți pentru finanțarea tuturor proiectelor necesare serbării așa cum se cuvine a unui astfel de eveniment", se arată într-un comunicat al deputatului Gigel Știrbu remis joi AGERPRES.

Deputatul liberal solicită ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să explice efectele reducerii bugetului asupra desfășurării proiectelor culturale majore precum Centenarul Marii Uniri și Timișoara — Capitală Europeană a Culturii 2021.

"(...) principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul ministerului, adică domnul Romașcanu în persoană, refuză să explice public efectele pe care această tăiere le va avea asupra desfășurării proiectelor culturale majore din următoarea perioadă: Centenarul Marii Uniri sau Timișoara-Capitala Culturală 2021. (...)Domnule ministru, aveți măcar curajul să vă asumați neputința de care ați dat dovadă în urma aprobării acestei rectificări și spuneți-le public românilor că, în opinia dumneavoastră și a partidului pe care îl reprezentați, ei nu merită să serbeze reîntregirea țării lor așa cum se cuvine, că România nu are nevoie de imagine culturală pe plan european, că proiectul Timișoara — Capitală Europeană 2021 'merge și așa', și în final, că toate promisiunile din Programul de Guvernare au fost doar minciuni crase menite să atragă capital electoral", se arată în comunicatul citat.

Știrbu susține că Ministerul Culturii și instituțiile subordonate sunt ținute "într-un stadiu continuu de subdezvoltare" și niciuna dintre măsurile privind cultura, cuprinse în programul de guvernare, nu a fost îndeplinită până acum.

"Pe de altă parte, trecând peste faptul că niciuna dintre măsurile anunțate în Programul de Guvernare-Capitolul Cultură nu a fost îndeplinită până acum, constatăm că sub actuala guvernare, Ministerul Culturii și toate instituțiile subordonate sunt ținute într-un stadiu continuu de subdezvoltare și de nepăsare care atrage daune semnificative și ireparabile României și istoriei ei", a mai afirmat deputatul PNL în comunicatul citat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

4 Marfă pentru DNA! Ce-am anunțat sâmbăta trecută se întâmplă! Măcel în PSD Olt! Stănescu l-a ras pe Ciocan din …

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima