Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Știrbu (PNL): Rectificarea bugetară lasă cu ochii-n soare cultura românească fix în anul premergător Centenarului

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, liberalul Gigel Știrbu, afirmă că, prin cea de-a doua rectificare bugetară, Guvernul "ignoră necesitățile Ministerului Culturii și taie bugetul acestuia cu 27,8 milioane lei" în anul premergător Centenarului Marii Unirii, fapt ce "creează serioase dificultăți" pentru finanțarea proiectelor necesare serbării evenimentului.

"Cea de-a doua rectificare bugetară anunțată prin comunicatul Ministerului Finanțelor Publice lasă cu ochii-n soare cultura românească fix în anul premergător Centenarului Marii Uniri. Astfel, în goană după bani, Guvernul Tudose ignoră în totalitate necesitățile Ministerului Culturii și taie bugetul acestuia cu 27,8 milioane lei. Proporțiile dezastrului sunt cu atât mai mari cu cât, în anul 2018, România serbează 100 de ani de la Marea Unire, iar aceasta rectificare negativă operată la nivelul ministerului creează serioase dificultăți pentru finanțarea tuturor proiectelor necesare serbării așa cum se cuvine a unui astfel de eveniment", se arată într-un comunicat al deputatului Gigel Știrbu remis joi AGERPRES.

Deputatul liberal solicită ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să explice efectele reducerii bugetului asupra desfășurării proiectelor culturale majore precum Centenarul Marii Uniri și Timișoara — Capitală Europeană a Culturii 2021.

"(...) principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul ministerului, adică domnul Romașcanu în persoană, refuză să explice public efectele pe care această tăiere le va avea asupra desfășurării proiectelor culturale majore din următoarea perioadă: Centenarul Marii Uniri sau Timișoara-Capitala Culturală 2021. (...)Domnule ministru, aveți măcar curajul să vă asumați neputința de care ați dat dovadă în urma aprobării acestei rectificări și spuneți-le public românilor că, în opinia dumneavoastră și a partidului pe care îl reprezentați, ei nu merită să serbeze reîntregirea țării lor așa cum se cuvine, că România nu are nevoie de imagine culturală pe plan european, că proiectul Timișoara — Capitală Europeană 2021 'merge și așa', și în final, că toate promisiunile din Programul de Guvernare au fost doar minciuni crase menite să atragă capital electoral", se arată în comunicatul citat.

Știrbu susține că Ministerul Culturii și instituțiile subordonate sunt ținute "într-un stadiu continuu de subdezvoltare" și niciuna dintre măsurile privind cultura, cuprinse în programul de guvernare, nu a fost îndeplinită până acum.

"Pe de altă parte, trecând peste faptul că niciuna dintre măsurile anunțate în Programul de Guvernare-Capitolul Cultură nu a fost îndeplinită până acum, constatăm că sub actuala guvernare, Ministerul Culturii și toate instituțiile subordonate sunt ținute într-un stadiu continuu de subdezvoltare și de nepăsare care atrage daune semnificative și ireparabile României și istoriei ei", a mai afirmat deputatul PNL în comunicatul citat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sursele puterii PSD. Toți românii cu minte și suflet ar trebui să citească acest articol

2 VIDEO Înregistrări care vor arunca în aer PSD! RISE Project anunță dezvăluiri fără precedent!

3 VIDEO S-a detonat NUCLEARA! Cum s-a pus la cale LINȘAREA mediatică a șefei DNA!

4 BREAKING! Curtea Supremă, lovitură MORTALĂ pentru CCR? Pică toate deciziile care au UCIS Justiția?

5 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă