ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 13 noiembrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 13 noiembrie

România se regăsește ca destinație favorabilă pentru turism în tot mai multe ghiduri și publicații de prestigiu din lumea întreagă, iar creșterea numărului de turiști străini a depășit 11% în acest an, a declarat joi ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu, la deschiderea Târgului de Turism al României.

"Sunt un susținător a ceea ce înseamnă extinderea TVA de 9% în turism. Sunt un susținător a ceea ce înseamnă o impozitare corectă, egală pentru toți, sunt un susținător a ceea ce înseamnă o nouă schemă de stat pentru incaming și toate acestea sunt pe masa Guvernului și în atenția Guvernului", a precizat Florin Jianu.

* Consiliul Concurenței a declanșat o nouă investigație privind posibila încălcare a regulilor de concurență naționale și comunitare de către cinci companii care activează pe piața comercializării de produse alimentare din România, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Investigația vizează unele lanțuri de retail din România și furnizori ai acestora. Este vorba despre Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA (Cora), Kaufland România SCS și Trident Trans Tex.

* România are cea mai bună infrastructură fixă de acces la internet din Europa Centrală și de Est, lucru care va permite oferirea de servicii avansate de cloud, reiese din rezultatele unui studiu realizat anual de o companie de profil.
Cercetarea arată că, în context mondial, jumătate din populația planetei va beneficia de acces la Internet în propria locuință până în anul 2018, iar 53% dintre locuitori vor folosi soluții de stocare a datelor în cloud.

* Producătorul de țiței și gaze OMV Petrom investește 30 de milioane de euro, în perioada 2014 — 2015, pentru redezvoltarea zăcământului de țiței Tazlău, situat în nord-estul țării, în județul Bacău, proiectul vizând deblocarea de rezerve suplimentare de țiței de 3,2 milioane barili, a anunțat, joi, producătorul OMV Petrom.

* Legislația în domeniul combaterii fraudelor bancare trebuie adaptată având în vedere că, în momentul de față, dacă o fraudă este descoperită înainte de retragerea banilor din contul de destinație, trebuie obținut acordul titularului de cont pentru recuperarea banilor, a declarat, joi, Răzvan Grigorescu, președintele Comisiei de securitate IT&C din Asociația Română a Băncilor (ARB).
* Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 558 milioane euro, în perioada ianuarie — septembrie 2014, comparativ cu 412 milioane euro în aceeași perioadă a anului 2013, pe fondul majorării deficitului înregistrat de balanța veniturilor primare cu 744 milioane euro și al reducerii excedentului veniturilor secundare cu 305 milioane euro, potrivit datelor anunțate joi de BNR.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 1,511 miliarde de euro, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,340 miliarde de euro, iar creditele intragrup 171 milioane euro.

* Prețul barilului de țiței Brent a coborât joi sub pragul de 80 de dolari, cea mai scăzută valoare de după 2010, după ce Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a anunțat pentru anul viitor o scădere a cererii de petrol, transmit AFP și Reuters.
Potrivit ultimului raport lunar al OPEC, cererea mondială pentru țițeiul OPEC va scădea anul viitor până la 29,20 milioane barili pe zi, cu aproape un milion de barili pe zi mai puțin decât produce în prezent cartelul.

* Șomerii din Capitală pot alege un loc de muncă dintre cele 2.435 de posturi anunțate joi de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM), cele mai multe fiind pentru muncitorii calificați (1.214) și pentru muncitorii necalificați (487).
Potrivit datelor centralizate de AMOFM București, pentru muncitorii calificați cele mai multe locuri de muncă sunt pentru lucrător comercial (285), casier (226) și cizmar-confecționer încălțăminte (60).

* Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC) a transmis, joi, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care solicită recuperarea integrală a drepturilor de natură salarială, actualizarea cu cel puțin 25% a cuantumului indemnizațiilor de delegare și aplicarea unei salarizări corecte pe viitor.Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, FSNPPC dorește stabilirea, cât mai urgent, a unei întâlniri între membrii Biroului Executiv Central al sindicatului și prim-ministrul Victor Ponta, pentru a-i aduce la cunoștință principalele nemulțumiri legate de lipsa majorărilor salariale.

* Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, la nivelul primelor nouă luni, atât ca serie brută (+5,8%), cât și în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+5,9%), comparativ cu aceeași perioadă din 2013, cel mai relevant domeniu fiind consemnat în serviciile informatice și tehnologia informației, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate joi.

* Administrația Fondului pentru Mediu /AFM/ va aloca suma 50 de milioane de lei pentru Programul de realizare a pistelor pentru bicicliști, fără ca acest lucru să modifice totalul creditelor de angajament/bugetare aprobate pentru acest an, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern privind modificarea unei anexe pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2014 al Fondului pentru mediu și al AFM, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.

* România, Bulgaria, Croația, Serbia și Ungaria investesc în clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesați de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, o strategie care ar putea inversa tendința de emigrare în Vest a medicilor și asistentelor din Est, transmite Bloomberg.
Numărul turiștilor medicali din România, în special germani, italieni, israelieni și britanici, ar putea să se dubleze în 2015 până la aproximativ 500.000, a estimat Andrei Nacea, director la Seytour SA, o agenție din București specializată în turismul medical.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”