ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 17-23 NOIEMBRIE - LIFE EXTERN

ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII 17-23 NOIEMBRIE - LIFE EXTERN

Europenii vor trebui să se mulțumească cu sacoșe din materiale textile sau din hârtie, după un acord 'istoric' în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi până în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosință care asfixiază apa și solul.

* NASA a lansat un videoclip care prezintă poluarea masivă de dioxid de carbon de pe întreaga planetă, bazat pe datele colectate între ianuarie și decembrie 2006. Simularea a fost creată în 75 zile pe supercomputerul NASA de la Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland.

* Prima bibliotecă publică românească din orașul sârbesc Kladovo s-a deschis vineri. Deocamdată biblioteca dispune de un fond de carte de aproximativ 1.800 titluri, cea mai mare parte provenind dintr-o donație a Bibliotecii Județene 'Alexandru și Aristia Aman' din Craiova.

* Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a anunțat miercuri o descoperire științifică de excepție: observarea a două particule din familia barionilor — cunoscute sub denumirea de Xi_b'—și, respectiv, Xi_b*—, a căror existență fusese anticipată teoretic, dar care nu au putut fi văzute până în prezent. Actuala descoperire este rezultatul experimentului LHCb, care încearcă să explice de ce universul în care trăim pare să fie alcătuit în totalitate din materie și nu din antimaterie, precizează CERN pe pagina sa de internet.

* Misterul unuia dintre cele mai mari cratere din impact de pe Pământ a fost elucidat. Al doilea crater de impact ca dimensiuni din lume, Bazinul Sudbury din Canada, produs în urmă cu peste 1,8 miliarde de ani, este rezultatul impactului cu o cometă, conform concluziilor unui nou studiu.

* Cântărețul spaniol Enrique Iglesias a primit cele mai multe 'Gramofoane' la cea de-a 15-a ediție a Premiilor Grammy Latino. În cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat joi în Las Vegas, melodia sa 'Bailando' s-a evidențiat la categoriile Cântecul anului, Cel mai bun cântec urban și Best Urban Performance, distincții pe care Enrique Iglesias le-a împărțit cu artistul Descemer Bueno (Cuba) și grupul cubanez Gente de Zona, care au colaborat cu el.

* Primul muzeu dedicat exclusiv istoriei feminismului s-a deschis sâmbătă la Umea, în nordul Suediei. Acest muzeu este unicul din lume care prezintă locul în istorie al femeilor și explorează prezentul pentru a ști ce va fi în viitor, a declarat directoarea instituției, Maria Perstedt.

* După 'selfie' în 2013, cuvântul anului 2014 ales de cele mai importante dicționare britanice este 'vape' (a fuma o țigară electronică). Acest cuvânt a fost utilizat de două ori mai mult în 2014 decât în 2013, potrivit unei anchete realizate predominant pe internet de dicționarele Oxford.

* Deținătoarea titlului Miss Honduras 2014, Maria José Alvarado, a fost ucisă cu câteva săptămâni înainte de concursul Miss World din 14 decembrie de la Londra, la care urma să participe.

* Ducesa de Alba a Spaniei a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, cu peste 40 de titluri nobiliare, de două ori văduvă și de trei ori căsătorită, deținătoare a unei mari averi, fusese spitalizată din cauza unei pneumonii. Ea a decedat în dimineața zilei de joi, în Palacio de las Duenas, la Sevilla.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”