Stolojan despre obligativitatea plății defalcate a TVA: O complicație pentru economia românească

Stolojan despre obligativitatea plății defalcate a TVA: O complicație pentru economia românească

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan susține că obligativitatea plății defalcate a TVA reprezintă "o complicație" pentru economia românească.

 

"TVA defalcat este o complicație pentru economia românească. Va produce multă bătaie de cap pentru companiile mici. Se pare că PSD are oameni care țin minte cum se lucra în socialism. În acea vreme, fiecare întreprindere, când încasa prețurile de pe vânzarea produselor sau serviciilor, defalca în două conturi: într-unul avea echivalentul costurilor, iar în celălalt echivalentul acumulărilor socialiste unde intra impozitul pe circulația mărfurilor etc. TVA defalcat nu este o invenție, a funcționat în socialism. Bănuiesc că din PSD cineva și-a amintit de acest instrument și încearcă să-l aplice în economia de piață", a declarat Stolojan, într-un interviu acordat RFI.

În ceea ce privește o scădere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, europarlamentarul PNL a explicat că aceasta va genera "un gol de resurse" pe care Guvernul Tudose va fi nevoit să îl umple.

"Este o măsură care va avea un efect clar asupra bugetului țării. Rămâne ca Guvernul Tudose să arate foarte transparent cu ce va acoperi acest gol de resurse. Răspunsurile standard vor fi că reducerea impozitului va genera mai multă activitate economică, mai multe locuri de muncă etc", a explicat Theodor Stolojan.

În ceea ce privește contribuțiile sociale care, începând din 2018, vor fi datorate de către angajat, Stolojan consideră că, dacă va fi aplicată corect, această măsură nu va crea nicio problemă.

"Sunt două condiții care trebuie respectate: ceea ce ia în mână angajatul, salariul net, să nu se schimbe și ceea ce suportă angajatorul, costul forței de muncă, iarăși să nu se schimbe. Deci, discutăm de două forțe sociale — patronate și sindicate — care vor acționa în această direcție în a determina Guvernul să respecte cele două condiții. (...) Aceasta înseamnă pur și simplu o reașezare a unor cote procentuale în cadrul unui cost al forței de muncă. Nu văd nicio dificultate în a face această manevră", a spus el.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat vineri că obligativitatea plății defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilități.

"Ca urmare a consultărilor publice cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociații profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanțelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA", a precizat MFP, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, modificările vizează în principal: amânarea aplicării opționale a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017, prelungirea perioadei de aplicare opțională a mecanismului de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie — 31 decembrie 2017, amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.

AGERPRES/(A — autor: Ana-Maria Ludatșer, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina