Stoltenberg şi Scholz frânează aspiraţiile Ucrainei de a dispune de sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Stoltenberg şi Scholz frânează aspiraţiile Ucrainei de a dispune de sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz au temperat joi speranţele Ucrainei de a desfăşura sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul este dispus să le furnizeze Poloniei, dar nu şi Kievului.

Jens Stoltenberg, secretar geneal al NATO FOTO EPA EFE

''Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin, citată de Agerpres.

''Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă'', a declarat Scholz, adăugând că guvernul său nu a ''extins această ofertă'' către Kiev. Germania ''oferă deja un mare sprijin Ucrainei'', a declarat Stoltenberg, care a subliniat că furnizarea unor astfel de sisteme unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării şi a pieselor de schimb, precum şi instruirea soldaţilor.

Anterior, înainte de o reuniune a miniştrilor de externe ai Alianţei la Bucureşti, şeful NATO a declarat că furnizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot către Ucraina este posibilă, aminteşte DPA.

Kuleva insistă că Ucraina este pregătită

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică de atacurile ruseşti.

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un "sistem pur defensiv", astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.

Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia