Straniul caz Halep: substanța folosită aduce mai multe dezavantaje decât avantaje. Explicația expertului

Straniul caz Halep: substanța folosită aduce mai multe dezavantaje decât avantaje. Explicația expertului

Simona Halep (31 de ani) a fost testată pozitiv la Roxadustat și suspendată provizoriu din tenis. Medicul care a realizat studiile clinice pe această substanță face lumină asupra avantajelor și a dezavantajelor asupra performanțelor sportivilor.

Simona Halep încearcă să-și demonstreze nevinovăția. Foto Arhivă Adevărul

Doctorul Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni, a participat ca investigator principal la aceste studii clinice. "În România, în momentul de faţă, nu este pus preparatul pe piaţă. În România, în urmă cu aproximativ 3 ani, eu am fost implicată ca investigator principal în două dintre studiile clinice privind acest preparat, l-am folosit pe pacienţi, preparatul folosit versus placebo”, a declarat medicul pentru news.ro.

Risc de hipertensiune și tromboze

Raluca Bobeică a completat: ”A fost bine tolerat în general, Roxadustatul are ca indicaţie tratamentul anemiei la pacienţii cu boală renală cronică, deci cu insuficienţă renală. Reacţiile adverse pe care eu le-am întâlnit la pacienţi au fost hipertensiunea arterială, fie agravarea hipertensiunii la cei care erau deja hipertensivi sau apariţia hipertensiunii la cei care nu erau hipertensivi, cu o frecvenţă destul de mare, posibil asociată cu medicamentul, precum şi creşterea vâscozităţii sângelui, care s-a exprimat prin tromboze".

Doctorul susține că medicamentul mai degrabă dăunează decât ajută, cel puțin în cazul sportivilor. "La noi, medicamentele ajung cu un pic de întârziere, nu se pune problema să nu fie aprobat. Eu nu pornesc de la premisa că Simona Halep a folosit cu bună intenţie acel preparat, nu agreez speculaţiile.

Poate să accentueze oboseala

Înainte de toate, părerea mea personală este că ea personal nu are nicio legătură cu acest lucru. Nu ştiu, poate a ajuns accidental substanţa la ea, exclud varianta că l-a folosit cu intenţie.Mi se pare ceva destul de ciudat, pentru că, în viziunea mea, dacă cineva, altcineva, nu Simona, l-ar folosi cu bună intenţie, cred că ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje.

În sensul că creşte tensiunea şi asta poate dăuna chiar şi sportului, creşte vâscozitatea sângelui şi atunci cred că poate să apară o oboseală mai mare”.

Nici vorbă de creșterea rezistenței fizice pentru Simona Halep

Medicul Raluca Bobeică a încheiat: ”Nu ştiu care este motivul pentru care este pe lista de substanţe interzise, poate că din cauza faptului de a corecta hemoglobina, mai mult sânge dacă folosim această substanţă şi probabil de asta s-a considerat că este doping.

Nu am remarcat un astfel de efect la pacienţi, nu este un efect foarte vizibil, nu ştiu să spun mai mult. Opinia mea personală e că nu are Simona Halep nicio legătură cu această substanţă, cu siguranţă, ea nu a folosit-o voluntar".

În urma depistării folosirii acestei substanțe, la testul antidoping de la US Open din luna august, Simona Halep riscă o suspendare maximă de patru ani, care ar însemna, probabil, finalul carierei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…