Strategia pe trei direcții a lui Putin în Ucraina

Strategia pe trei direcții a lui Putin în Ucraina

Este posibil ca Rusia să stabilească condiții pentru a conduce o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil împotriva Kievului – în iarna anului 2023. Este extrem de puțin probabil ca un astfel de atac să reușească. Un atac rusesc din Belarus nu este iminent în acest moment, arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Soldați ucraineni trag asupra pozițiilor rusești de lângă Bahmut FOTO Profimedia

Obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat conform evaluărilor oficialilor ucraineni și ale ISW bazate pe declarațiile și acțiunile Kremlinului. Putin continuă să urmărească obiective maximaliste în Ucraina, folosind mai multe mecanisme menite să-i oblige pe ucraineni să negocieze în condițiile Rusiei și probabil să facă concesii preventive extrem de favorabile Rusiei. Acest obiectiv fundamental a stat la baza diferitelor eforturi militare, politice, economice și diplomatice ale Kremlinului în ultimele 10 luni în Ucraina.

Șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksii Hromov, a declarat că Rusia încearcă să forțeze Ucraina în negocieri pentru a genera o pauză strategică care să le permită trupelor ruse timp să se regrupeze și să își recapete forța. Șeful armatei ucrainene Valeri Zalujnîi susșine că Rusia încearcă să forțeze temporar Ucraina să accepte să înceteze luptele pentru a aduna resurse reînnoite și a se pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive reînnoite.

1. Capturarea întregii regiuni Donețk

Putin folosește două eforturi militare simultane pentru a-și urmări obiectivul final de a recâștiga controlul asupra Ucrainei și de a asigura concesii teritoriale majore. Actualele ofensive ale Rusiei în regiunea Donețk, în special în jurul Bahmut și în zona orașului Avdiivka-Donețk, precum și campania în curs de lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene sunt menite să creeze realități pe motiv că Rusia va cere probabil ca Ucrainei să le recunoască drept bază pentru negocieri. Trupele ruse și-au întărit eforturile în întreaga regiune Donețk cu puterea de luptă eliberată în urma retragerii de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson și au urmărit constant obiectivele teritoriale, deși fără succes.

Soldați ucraineni în Bahmut FOTO Getty Images

Soldați ucraineni în Bahmut FOTO Getty Images

ISW continuă să evalueze că Putin a dat ordin ca trupele ruse să finalizeze capturarea întregii regiuni Donețk și că eforturile ofensive actuale ale Rusiei în jurul Bahmut, orașului Donețk și în vestul Oblastului Donețk fac parte din efortul de a executa acest ordin. Oficialii ucraineni au reiterat că concentrarea imediată a eforturilor ruse este asigurarea câștigurilor teritoriale în regiunile Donețk și Lugansk.

Putin speră probabil că aceste operațiuni ofensive vor amenința capacitatea Ucrainei de a apăra în continuare teritoriul și vor cauza daune semnificative puterii de luptă ucrainene, astfel încât Ucraina să nu aibă de ales decât să negocieze un încetare a focului, să cedeze condițiile Rusiei și, în cele din urmă, să acorde trupelor ruse timpul necesar. pentru a reconstitui și a relansa noi operațiuni ofensive în viitor.

2. Loviturile masive asupra infrastructurii critice

Loviturile masive cu rachete rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene sunt al doilea efort militar al lui Putin de a obliga Ucraina să se predea sau să inițieze negocieri în condițiile lui Putin. Pe parcursul ultimelor două luni, forțele ruse au folosit rachete și drone pentru a viza în mod sistematic infrastructura civilă și energetică într-un mod care generează impacturi psihologice disproporționate, dar nu atinge obiective militare semnificative.

Forţele ruse continuă să atace centralele electrice din Ucraina FOTO Profimedia

Forţele ruse continuă să atace centralele electrice din Ucraina FOTO Profimedia

Aceste două eforturi militare nu reușesc să constrângă Ucraina să negocieze sau să ofere concesii preventive, iar Ucraina și-a păstrat inițiativa pe câmpul de luptă în urma celor două operațiuni de contraofensive succesive în regiunile Harkov și Herson.

3. O nouă ofensivă

Putin ar putea, prin urmare, să stabilească condiții pentru un al treilea efort militar secvenţial, în cazul probabil în care aceste două eforturi nu reușesc să-și asigure obiectivele prin pregătirea pentru o ofensivă reînnoită împotriva Ucrainei în iarna lui 2023. Comandantul-șef ucrainean Valery Zalujni a sugerat că o astfel de ofensivă ar putea avea loc încă din ianuarie, în cel mai rău caz, și martie, în cel mai bun caz. Zalujni a mai observat că această nouă ofensivă ar putea lua forma unui alt atac mecanizat împotriva Kievului de pe teritoriul belarus.

Există o serie de indicatori observați care sugerează că forțele ruse se pregătesc într-adevăr pentru o nouă operațiune ofensivă , inclusiv reconsolidarea compozițiilor forțelor de-a lungul axelor majore de avans și deplasarea echipamentelor grele către linia frontului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

4 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

5 Rusia, oameni buni...