Streinu-Cercel, în corzi!/Guvernul va sesiza DNA pentru neregulile descoperite la Institutul „Matei Balș”, feuda senatorului PSD

Streinu-Cercel, în corzi!/Guvernul va sesiza DNA pentru neregulile descoperite la Institutul „Matei Balș”, feuda senatorului PSD

Guvernul va sesiza DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de control în urma verificărilor declanșate la Institutul "Matei Balş" după incendiul din luna ianuarie, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu. Una dintre probleme este că serviciilor pentru intervenţii în situaţii de urgenţă sunt asigurate la spital de către o firmă care nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu 640 de paturi.

El a spus că a primit o notă de informare privind verificările făcute la Institutul de Boli Infecţioase, care au scos la iveală o serie de probleme precum lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu sau faptul că pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu.

Alte probleme descoperite sunt că instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală, că în interiorul spitalului nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice.
  • "Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri", a declarat premierul la finalul ședinței de guvern.
El a mai spus că vine cu acest raport în urma verificărilor făcute de Corpul de control al premierului după ce a așteptat Ministerul Sănătății să publice propriul raport, însă nu s-a întâmplat.
  • "Am aşteptat Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte. Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri.
  • Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate", a adăugat Cîţu.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara în 15 februarie că prima versiune a raportului Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) cu privire la incendiul de la Institutul "Matei Balş" nu este de o calitate "satisfăcătoare" şi a cerut o evaluare a implementării tuturor măsurilor pe care autorităţi precum Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISS, Corpul de control le-au dispus în spitale.

În urma incendiului izbucnit în 29 ianuarie într-un pavilion al Institutul Matei Balș unde erau internați pacienți cu COVID în stare gravă au murit 20 de persoane. Cinci pacienți au murit în ziua incendiului, iar alte 15 decese s-au înregistrat în rândul pacienților transferați.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...