STS: Testarea de interconectare la gateway-ul UE privind certificatele COVID - realizată cu succes

STS: Testarea de interconectare la gateway-ul UE privind certificatele COVID - realizată cu succes

Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu grupul tehnic de lucru de la nivel european în legătură cu generarea certificatelor digitale UE privind COVID-19 s-a realizat cu succes, a anunţat, miercuri, STS.

"Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranţă care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european şi validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene", informează STS, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Sursa citată precizează că, în cursul zilei de miercuri, potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează şi administrează cheile publice ale ţărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

"Pentru implementarea certificatelor digitale UE în ţara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicaţii şi sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat uploadul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România", se menţionează în comunicat.

STS informează că certificatul digital UE conţine date de identificare esenţiale - numele şi prenumele, data naşterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum şi un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în ţara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 şi din aplicaţia Corona Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore şi persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precizează sursa citată.

"Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afişate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate şi în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală aparţine emitentului, astfel încât cetăţenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală. Certificatele digitale UE sunt gratuite şi vor facilita călătoriile în spaţiul european fără restricţii epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mişcare", arată STS.

Potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetăţenii vor putea să îşi descarce certificatele digitale UE şi realizarea internă a testelor de performanţă şi de securitate ale sistemului informatic.

"Conform calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiştii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experţii UE", spune sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...