Studenta criminală de la Medicină, neconvingătoare în fața judecătorilor care puteau să îi redea libertatea

Studenta criminală de la Medicină, neconvingătoare în fața judecătorilor care puteau să îi redea libertatea

Carmen Bejan, studenta la Medicină condamnată la aproape 20 ani de închisoare pentru omor a obținut de două ori, la Judecătoria Gherla, liberarea condiționată. Dar de fiecare dată Tribunalul Cluj a anulat hotărârea.

Carmen Șatran (fostă Bejan) a fost condamnată la 19 ani și opt luni de închisoare FOTO Arhivă

„A avut o comportare regulamentară şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. A fost receptivă la activităţile cultural-educative, participând la 334 de programe sau activităţi şi s-a încadrat în program. Pentru rezultate bune a fost recompensată de 68 de ori. Faţă de personalul din penitenciar şi faţǎ de colegi a manifestat respect”. Așa este motivată una dintre sentințele de eliberare condiționată a studentei condamnate pentru crima de la Medicină.

Deși a executat fracția de pedeapsă care îi permite eliberarea, Carmen Șatran este ținută în închisoare de Tribunalul Cluj. În ultima sentință de respingere a eliberării condiționate, judecătorii și-au motivat decizia arătând că „condiţia existenţei dovezilor temeinice de îndreptare nu este îndeplinită de către condamnată”.

„Petenta condamnată a executat fracţia obligatorie prevăzută de lege, necesară pentru liberarea condiţionată, respectiv un număr de 5.710 zile din totalul de 7.183 zile închisoare, din care fracţia obligatorie reprezintă 5.387 zile, cu menţiunea că, din totalul zilelor câştigate în cuantum de 5.710 zile închisoare, un număr de 987 sunt considerate câştigate nu urmare a executării efective, ci ca măsură compensatorie pentru executarea în condiţii necorespunzătoare a pedepsei respectiv a activităţilor lucrative desfăşurate pe parcursul executării pedepsei”, se arată în sentința Tribunalului Cluj, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că exigența cu care trebuie verificată condiția existenței dovezilor temeinice de îndreptare cazul lui Carmen Șatran trebuie să fie proporțională cu gravitatea faptei comise care „în acest caz este deosebit de ridicată, fiind resimţită în cadrul societăţii, la momentul imediat următor comiterii acesteia, în contextul mediatizării faptei, ca fiind şocantă”.

Din această perspectivă, faţă de datele cuprinse în caracterizarea ataşată procesului verbal al comisiei de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Gherla, se poate deduce în fapt o lipsă a unor eforturi reale de implicare a condamnatei în sensul îndreptării sale, respectiv a furnizării unor dovezi evidente şi temeinice de îndreptare în contextul în care participarea condamnatei la programele și activităţile de educație a fost finalizată, în mare parte, fără credite, deşi cel mai probabil intimata dispune la nivel personal de resorturile necesare, în context volitiv, de implicare reală cu rezultate pe măsură în respectivele programe derulate”, se mai arată în sentința Tribunalului Cluj, prin care s-a decis că următoarea cerere de eliberare condiționată să nu poată fi formulată mai devreme de 2 ianuarie 2023.

Crima care a îngrozit o ţară întreagă

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină din Timișoara, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan (căsătorită între timp Șatran) şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor.

Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan.

Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat.

Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...