Studiu american: Coronavirusul supravieţuieşte până la 17 zile pe suprafeţe

Studiu american: Coronavirusul supravieţuieşte până la 17 zile pe suprafeţe

Potrivit unui studiu publicat luni de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC), noul coronavirus a supravieţuit până la 17 zile la bordul navei de croazieră Diamond Princess, cu mult mai mult decât se credea iniţial, relatează  CNBC  marţi.

Studiul a examinat eforturile guvernelor japonez şi american de limitare a focarelor de COVID-19 de pe nava Diamond Princess şi Grand Princess. Pasagerii şi echipajul de pe ambele nave au fost carantinaţi la bord, după ce pasagerii care nu aveau niciun simptom au fost totuşi depistaţi pozitiv cu COVID-19 la debarcare.

Potrivit sursei citate, cercetătorii afirmă că pe nava Diamond Princess virusul „a fost identificat pe o varietate de suprafeţe din cabinele pasagerilor infectaţi, simptomatici şi asimptomatici, până la 17 zile după ce acestea fuseseră eliberate şi înainte de efectuarea procedurilor de dezinfectare”.

"Pe navele de croazieră COVID-19 prezintă un risc pentru răspândirea rapidă a bolii, provocând focare la persoanele vulnerabile şi sunt necesare eforturi agresive pentru a limita răspândirea", a anunţat CDC, reiterând îndrumările care sfătuiesc persoanele vulnerabile să evite croazierele în timpul pandemiei.

Precizăm că cercetătorii de la Institutele Naţionale de Sănătate CDC, UCLA şi Universitatea Princeton descoperiseră anterior că noul coronavirus poate dura până la trei zile pe suprafeţe de plastic şi oţel inoxidabil. Studiul a constatat, de asemenea, că, în timp, cantitatea de virus rămasă pe suprafeţele respective a scăzut.

Noul studiu şi-a propus să stabilească modul în care „transmiterea s-a produs pe parcursul croazierelor pe mai multe nave”. Aceştia au menţionat că, începând cu 17 martie, au existat cel puţin 25 de croaziere în care au fost confirmate cazuri de Covid-19, detectate în timpul sau la finalul croazierei.

Aproape jumătate, 46,5% dintre cazurile de infecţii de la bordul Diamond Princess erau asimptomatice atunci când au fost testate, explicând parţial „rata mare de atac” a virusului între pasageri şi echipaj.

Reamintim că Diamond Princess cu echipajul şi cei 3.700 de pasageri au fost carantinaţi într-un port japonez pe 4 februarie, după ce un pasager fusese diagnosticat cu COVID-19 la întoarcerea în Hong Kong. Nava avea să devină la acea vreme cel mai mare focar de COVID-19 confirmat în afara Chinei, cu peste 800 de pasageri şi membri ai echipajului infectaţi.

Nouă persoane au murit după debarcarea navei, iar dintre cele 3711 persoane de pe Diamond Princess, 712 fuseseră infectate de COVID-19.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”