Studiu ARPIM: Doar 45% din cheltuielile cu medicamente au fost acoperite în 2015 din fonduri publice

Studiu ARPIM: Doar 45% din cheltuielile cu medicamente au fost acoperite în 2015 din fonduri publice

Din totalul cheltuielilor cu medicamente în România, la nivelul anului 2015, doar 45% au fost acoperite din fonduri publice, producătorii au acoperit 10% prin taxa clawback, iar diferența de 46% a fost suportată de pacienți prin coplată, susține studiul "Impactul sectorului medicamentelor inovatoare asupra economiei din România", prezentat luni de ARPIM.

"În 2014, existau 120 de medicamente în așteptare pentru includere în lista medicamentelor compensate, cele mai multe pentru afecțiuni oncologice. România se situează peste media europeană în ceea ce privește penetrarea medicamentelor generice și fără prescripție (OTC), cu 76% din volumul total al medicamentelor consumate în 2014, față de o medie de 64% în alte țări din Europa Centrală și de Est", relevă același studiu.

Medicamentele inovatoare sunt estimate în anul 2014 la aproximativ 24% ca volum și 60% ca valoare din totalul consumului de medicamente din România.

Potrivit datelor prezentate, în anul 2014, producătorii de medicamente inovatoare au investit 33,9 milioane euro în studii clinice și 37,5 milioane euro în acțiuni de educație medicală continuă, de prevenție și de informare în sprijinul comunității medicale și al pacienților.

Totodată, 40% dintre studiile desfășurate în România în 2014 au vizat afecțiunile hematologice, 27% afecțiunile oncologice și 20% afecțiunile infecțioase.

Același studiu mai arată că producătorii de medicamente inovatoare au derulat aproximativ 110 programe de prevenție, testare, informare și monitorizare adresate unui număr de peste 200.000 pacienți pe parcursul anului 2014.

Contribuția sectorului producătorilor de medicamente inovatoare la PIB-ul României a fost estimată la 911 milioane euro în anul 2014, din care 423 milioane euro în mod direct, prin activitățile din România, iar alte 488 milioane euro în mod indirect, prin achizițiile efectuate de la furnizorii locali.

"O parte importantă din contribuția în PIB o reprezintă taxele și impozitele plătite, estimate la 313 milioane euro în 2014, din care 240 milioane euro prin taxa de clawback. Prin această taxa, statul recuperează de la producătorii de medicamente diferența dintre bugetul alocat și consumul efectiv de medicamente", arată studiul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...