STUDIU Cu cât mergi mai mult, cu-atât trăiești mai mult. La fiecare o mie de pași în plus, riscul de deces scade

STUDIU Cu cât mergi mai mult, cu-atât trăiești mai mult. La fiecare o mie de pași în plus, riscul de deces scade

Un studiu recent, care adună datele a peste 200.000 de persoane, arată că riscul de a muri scade semnificativ cu fiecare 500 sau 1000 de pași în plus.

Cu cât mergem mai mult, cu-atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari FOTO Shutterstock

Cu toșii cunoaștem „numărul magic“ de 10.000 de pași pe care trebuie să-i facem zilnic pentru o viață sănătoasă. Totuși, nu există nimic magic sau demonstrat științific despre cei 10.000 de pași efectuați zilnic. De fapt, acest „barem“ provine dintr-o strategie de marketing: pe măsură ce Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 1964, se apropiau, un cercetător japonez și-a îndemnat concetățenii să fie mai activi și să meargă mai mult (simbolul japonez pentru numărul 10.000 seamănă cu cel ce reprezintă o persoană care merge).

Noul studiu, publicat în European Journal of Preventive Cardiology , a demonstrat că și un număr mai mic de pași efectuat zilnic are beneficii importante pentru sănătate. Însă, în cele din urmă, cu cât mergem mai mult , cu-atât trăim mai mult potrivit studiului.

Noua analiză, care a adunat datele de la 226.889 de persoane, a arătat că beneficiile pentru sănătate sunt mai mari cu cât mergem mai mult.

Astfel, un număr de 4.000 de pași pe zi este asociat cu un risc mai mic de deces, dar riscul de a muri din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare scade semnificativ cu fiecare 500 până la o mie de pași în plus pe care îi faci. O creștere de o mie de pași pe zi a fost asociată cu o reducere cu 15% a riscului de a muri din orice cauză, iar o creștere de 500 de pași pe zi a fost asociată cu o reducere cu 7% a decesului din cauza bolilor cardiovasculare.

Echipa de cercetători, condusă de Maciej Banach, profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, și profesor adjunct la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare, a descoperit că și atunci când numărul de pași efectuați într-o zi crește semnificativ, ajngând chiar la 20.000, spre exemplu, beneficiile pentru sănătate au continuat să crească. Cercetătorii spun că nu au găsit încă o limită superioară.

Studiul nostru confirmă că beneficiile pentru sănătate sunt cu-atât mai mari cu cât mergi mai mult. Am descoperit că acest lucru se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiesc într-o zonă temperată, subtropicală sau subpolară. În plus, analiza noastră indică faptul că sunt necesari doar 4.000 de pași pe zi pentru a reduce semnificativ decesele din orice cauză“, a declarat profesorul Maciej Banach.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat